Vijftien jihadisten verliezen Nederlandse nationaliteit

Minister Grapperhaus en staatssecretaris Harbers hebben tot nu toe van vijftien jihadisten de Nederlandse nationaliteit ingetrokken of een voornemen daartoe bekendgemaakt. Dit schrijft NRC. Vijf van hen verblijven in Nederland en in tien gevallen betreft het uitreizigers.

Het gaat in alle gevallen om mensen met een dubbele nationaliteit. Anders is het intrekken van het Nederlanderschap niet mogelijk. Iemand kan de Nederlandse nationaliteit verliezen na veroordeling vanwege een terroristisch misdrijf of door lid te worden van een terroristische organisatie en zo de nationale veiligheid in gevaar te brengen. Na intrekking van de nationaliteit dient de betreffende persoon Nederland direct te verlaten. Legaal terugkeren is niet meer mogelijk.

Tegenstanders
Behalve voorstanders zijn er ook tegenstanders van de maatregel. De grote steden zijn bijvoorbeeld bang dat jihadisten na het afnemen van het Nederlanderschap in de illegaliteit verdwijnen en zo nog gevaarlijker worden. Daarom gaat J&V de wet dit jaar evalueren. Het ministerie zegt dat tot nu toe niet is gebleken dat de maatregel in de praktijk de dreiging voor de nationale veiligheid vergroot of dat mensen Nederland niet vrijwillig of gedwongen zullen verlaten.

Deel dit artikel via: