VN tegen gezichtsherkenning om betogers te identificeren
Michelle Bachelet, hoge commissaris voor de mensenrechten bij de Verenigde Naties (VN), roept overheden op om gezichtsherkenningssoftware voorlopig niet te gebruiken bij demonstraties. Dit zou de rechten van demonstranten schenden.
Sinds de dood van George Floyd, die overleed als gevolg van politiegeweld, vinden wereldwijd massale demonstraties plaats tegen racisme en politiegeweld. Bachelet vreest dat overheden in met name de Verenigde Staten software voor gezichtsherkenning inzetten om demonstranten te identificeren of hun gezichten in databases vast te leggen. Peggy Hicks, directeur van de afdeling voor mensenrechten binnen de VN, waarschuwt dat dit een zorgwekkende ontwikkeling is. Zeker omdat bewezen is dat de software fouten kan maken. Mensen zouden zo ten onrechte gearresteerd of vervolgd kunnen worden. Vooral mensen met een donkere huidskleur zouden vaker voor een ander worden aangezien.
Toezicht en transparantie
Gezichtsherkenning wordt ook ingezet in landen waar demonstreren niet verboden is. Het helpt bij de opsporing van demonstranten die geweld plegen tegen de politie of die zich schuldig maken aan het plunderen van winkels of aanrichten van vernielingen. Hoewel de VN daar begrip voor zegt te hebben, wil men dat gewacht wordt met de toepassing totdat voldaan kan worden aan voorwaarden op het gebied van toezicht en transparantie. De VN maakt zich overigens niet alleen zorgen over gezichtsherkenning. In veel landen wordt tijdens betogingen ook het internetverkeer gemonitord. Sociale media-accounts van demonstranten worden gehackt of blijvend gevolgd door inlichtingendiensten. Verder wordt technologie ontwikkeld om strijd te kunnen leveren met betogers. Volgens Bachelet kan dit ertoe leiden dat mensen niet langer aan betogingen zullen durven deel te nemen, uit angst voor problemen met de overheid of het verliezen van hun baan.