Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ADI

Akuvox

Bydemes

VAIBS

Ajax Systems

Milestone

20face

BHVcertificaat.online

Eizo

Traka ASSA ABLOY

VVNL

Add Secure

Seagate

Top Security

Optex

NIBHV

Oribi ID Solutions

ASSA ABLOY

VEB

CSL

Dero Security Products

Multiwacht

Advancis

Nimo Drone Security

Brivo

Securitas

EAL

Paxton

PG Security Systems

G4S

Hanwha Vision Europe

ARAS

Lobeco

Nimo Dog Security

VideoGuard

Centurion

NetworxConnect

SmartCell

Connect Security

Seris

Bosch Security Systems

i-Pro

Gold-IP

IDIS

Secusoft

Nenova

Genetec

CDVI

GFT

SmartSD

Crown Security Services

SMC Alarmcentrale

Hikvision

Unii

Eagle Eye Networks

2N

Alphatronics

Sequrix

Regio Control Veldt

DZ Technologies

HID

De Beveiligingsjurist

Kiwa

Avigilon Alta

OSEC

SOBA

Explicate

Trigion

ASIS

Uniview

Paraat

CardAccess

RoSecure

Alarm Meldnet

HD Security

Service Centrale Nederland

Masset Solutions

JMB Groep

VBN

VNG: Onderscheid boa en politie moet blijven

27 november 2012
Redactie
09:30

De buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) openbare ruimte is van onschatbare waarde voor de veiligheid van burgers en de leefbaarheid van de buurt. Om zijn gezag en herkenbaarheid te versterken realiseert de VNG een landelijk model uniform.

Visie boa in de openbare ruimteHet onderscheid tussen boa en politie moet blijven bestaan. Een ontwikkeling naar gemeentepolitie is onwenselijk. De VNG stelt dit in haar document ‘Visie boa in de openbare ruimte’. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie nam het 26 november in ontvangst.

“De boa is een op zichzelf staand beroep, met een andere positie in de samenleving dan de politie. Boa en politie moeten naast elkaar werken, niet in plaats van elkaar worden ingezet. Capaciteit van de politie in de wijk dient te worden gewaarborgd als achtervang voor het belangrijke werk van de boa,” aldus Annemarie Jorritsma, voorzitter van de VNG.

De boa is er om te handhaven op veiligheid en leefbaarheid. Hij moet interveniëren, maar ook stevig optreden tegen veelvoorkomende aantastingen van leefbaarheid in de buurt zoals te vroeg buitengezet huisvuil, zwerfafval en parkeerovertredingen. Het bevoegdhedenpakket van de boa moet logischer en samenhangend zijn. Het kan wat gemeenten betreft worden uitgebreid met optreden tegen lichte verkeersovertredingen. Optreden tegen criminaliteit behoort juist niet tot de taken van de boa. “Dit hoort bij onze politie. Het vraagt om heel andere bevoegdheden en bijbehorende opleidingseisen en vaardigheden. Laten we geen dingen dubbel organiseren in dit land,” aldus Jorritsma.

De boa moet daarom ook geen geweldsmiddelen als een wapenstok of pepperspray gebruiken. Maar een andere uitrusting is wel aan de orde. Om het gezag en de herkenbaarheid van de boa te versterken realiseert de VNG een landelijk model uniform. De VNG wijst erop dat de opleidingseisen van de boa zijn verzwaard, zonder dat dit er overigens toe moet leiden dat de opleiding politiekenmerken krijgt. “Het blijft noodzakelijk dat de politie voldoende capaciteit beschikbaar heeft en snel ter plaatse kan zijn voor de boa’s, die ook de oren en ogen van de politie zijn.”

Tot slot willen gemeenten dat een enkel wetsartikel wordt geschrapt. Nu is het nog zo geregeld dat de minister van Veiligheid en Justitie aan moet geven dat voor de uitoefening van een bepaalde taak de inzet van de boa noodzakelijk is en een beroep op de politie onwenselijk. “Deze toets van de minister is ouderwets en moet worden geschrapt, omdat de boa wordt ingezet op basis van een lokaal integraal veiligheidsplan en het bepalen van de inzet een lokale aangelegenheid is.”

Link: Visie boa in de openbare ruimte (pdf)

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner