Volgens politie minder inbraken rond feestdagen

Tijdens Kerst en Oud en Nieuw is er veel minder ingebroken dan in de zelfde periode in 2016. Dat blijkt volgens de NOS uit cijfers van de politie. De afname van het aantal inbraken zou te danken zijn aan het zogenoemde ‘Donkere Dagen Offensief’.

Tijdens de feestdagen van 2016 werden 1795 woninginbraken bij de politie aangegeven. Afgelopen jaar waren dat er nog ‘maar’ 1336. Deze aantallen zijn elk jaar relatief hoog, omdat tijdens de feestdagen veel mensen niet thuis zijn en het lawaai van vuurwerk de inbraakgeluiden overstemt. Reden voor de politie om nu elk jaar van oktober tot maart het Donkere Dagen Offensief in te zetten. gedurende die periode worden extra controles uitgevoerd op locaties waar de kans op inbraak relatief groot is. Daarnaast voert de rijksoverheid campagnes om mensen alert te maken op het risico van een inbraak. Gemeenten helpen daarbij door aan te dringen op preventieve maatregelen, zoals betere sloten op ramen en deuren.
Overigens wordt niet alleen tijdens de feestdagen minder ingebroken. Sinds 2014 is het aantal woninginbraken en diefstallen uit woningen met 40 procent afgenomen. Toch is het totale aantal nog altijd rond de 50.000 per jaar. Preventie blijft dus hard nodig.

Deel dit artikel via: