Beveiliging nieuws

Onze partners

Traka ASSA ABLOY

CDVI

Seris

Seagate

NetworxConnect

IDIS

Nimo Dog Security

Add Secure

Explicate

G4S

VEB

SmartCell

Dahua

Genetec

MPL

Trigion

VVNL

Eizo

De Beveiligingsjurist

Service Centrale Nederland

Akuvox

Oribi ID Solutions

ARAS

Top Security

20face

Nenova

JMB Groep

Brivo

ADI

DZ Technologies

Koninklijke Oosterberg

Sequrix

Masset Solutions

RoSecure

Dero Security Products

Lobeco

Paraat

Gold-IP

Paxton

Boon Edam

Hanwha Vision Europe

OSEC

Ajax Systems

Multiwacht

i-Pro

SmartSD

ASSA ABLOY

Avigilon Alta

Hikvision

Crown Security Services

EAL

Centurion

VBN

Optex

CSL

Connect Security

PG Security Systems

Advancis

VideoGuard

NIBHV

Securitas

CardAccess

SOBA

Alarm Meldnet

Alphatronics

Milestone

GFT

Unii

VAIBS

HID

HD Security

2N

ASIS

Regio Control Veldt

Nimo Drone Security

BHVcertificaat.online

Secusoft

SMC Alarmcentrale

Uniview

Bosch Security Systems

Bydemes

Eagle Eye Networks

Kiwa

Voor- en nadelen van het verplicht afstaan van dna

24 augustus 2018
Redactie
07:37

Door de zaak Nicky Verstappen is de dna-discussie weer opgelaaid. Veel misdrijven zouden mogelijk sneller opgelost kunnen worden als het dna van iedere burger zou worden opgeslagen, maar daar kleven voor- en nadelen aan, aldus experts in dagblad Trouw.

Als iedereen biologisch materiaal zou moeten afstaan, zou dat volgens de experts vooral schijnveiligheid opleveren. Op het moment staat een politiek debat op de planning om te kijken of het mogelijk is de regels voor dna-onderzoek aan te passen. Nu is het afstaan van dna alleen verplicht voor iemand die tot minimaal 4 jaar celstraf is veroordeeld. Wel mag verdachten en hun verwanten gevraagd worden om vrijwillig dna af te staan. Jos Brech, die verdacht wordt van de moord op Nicky Verstappen, weigerde dat destijds. De overheid beschikt over een dna-databank, met daarin zo’n 250.000 profielen.

Schijnveiligheid
Sinds 2012 is ook dna-verwantschapsonderzoek toegestaan. Dit leidde onder andere tot aanhouding van een Utrechtse serie-aanrander. Nog meer misdrijven zouden mogelijk kunnen worden opgelost als dna van elke burger in de dna-databank wordt opgeslagen. Arnoud Kal van het NFI waarschuwt echter ook voor schijnveiligheid. Volgens hem wordt dan echt niet elk misdrijf opgelost. Denk aan buitenlandse daders. Victor Toom, onderzoeker op het gebied van forensisch DNA, is bang dat heel veel mensen ten onrechte in het strafrecht terecht komen als zij om principiële redenen weigeren dna af te staan. “Ga je daar de politie op afsturen?”

Onderzoeken duren langer
Een ander nadeel is volgens Kal dat veel meer mensen verdacht gaan worden, terwijl zij niets met het betreffende misdrijf te maken hebben. Zij kunnen voor die tijd dna hebben achtergelaten, via bijvoorbeeld een weggeworpen sigarettenpeuk. Toom verwijst naar Groot-Brittannië waar tot 2008 elke verdachte van een misdrijf dna moest afstaan. In percentage gemeten, bevat de dna-databank vijf maal zoveel gegevens als die van Nederland, maar er zouden niet vijf maal zoveel misdrijven worden opgelost. Bovendien gaan dna-onderzoeken langer duren, naarmate de hoeveel profielen toeneemt. Bij elke potentiële hit is namelijk nader onderzoek nodig.

Het volledige artikel is hier te lezen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner