Voor wie ambities heeft kent het beveiligingsvak geen grenzen

Operations manager Kashif Iqbal van Connect Security is het levende bewijs dat je je volop kan ontplooien als particulier beveiliger. Zo’n twintig jaar geleden besloot hij het ‘eens uit te proberen’ en sinds die tijd heeft hij zich geweldig kunnen ontwikkelen.

Kashif Iqbal kwam in de beveiliging terecht dankzij iemand, die als beveiliger op Schiphol werkte. “Die vertelde mij hoe superleuk het werk was als beveiliger voor (toen nog) blije mensen die lekker op vakantie gaan. Je maakt mensen wegwijs, maar je doet ook onderzoek. Ik zei dat ik erover zou nadenken. Maar dat duurde niet lang. Al snel trok ik de stoute schoenen aan en begon ik in 2003 als aspirant bij een luchthavenbeveiligingsbedrijf. Drie jaar lang deed ik van alles: toegangscontrole, veiligheidsonderzoeken, surveillance, meldkamer en objectbeveiliging. Er was heel veel variatie, maar toch vond ik dat ik na die periode wel de meeste facetten had gezien.”

Bloeiperiode
De nog jonge beveiliger informeerde naar de loopbaanmogelijkheden bij zijn werkgever en mocht vervolgens met groepjes van drie tot vijf medewerkers als meewerkend voorman coördinerende taken gaan uitvoeren op de luchthaven. “Leuk, maar ik was toe aan meer. Ik wilde een bredere scoop en meer verantwoordelijkheid. Dat gebeurde op een goed moment, want de beveiliging zat midden in een behoorlijke bloeiperiode. Vooral op de luchthaven gingen de ontwikkelingen snel en het beveiligingsbedrijf vond het belangrijk om die bloei zo goed mogelijk te managen. Zo werd ik gevraagd om eens mee te denken over hoe we tot een efficiëntere aansturing en betere dienstverlening konden komen. Het resultaat was dat ik de nieuwe functie van duty-manager mocht bekleden, waarbij ik mij samen met een collega ging bezighouden met de aansturing van werkzaamheden en het onderhouden van contacten met medewerkers. Ook coaching, loopbaanontwikkeling en beoordelingsgesprekken behoorden tot onze taken. We hadden honderdzestig mensen onder ons en beleefden een fantastische tijd.”

Jeuk
Toch begon het in 2010 opnieuw ’te jeuken’. “Het was weer eens tijd voor iets anders”, aldus Iqbal. “Dat zit nu eenmaal in mijn aard. Als ik een paar jaar iets heb gedaan, wil ik mij weer verder ontwikkelen. Ik sprak met de directie over mijn ambities om verticaal te groeien en toonde mijn bereidheid om in de organisatie te investeren om tot een win-win-situatie te komen. Als ik terugkijk naar die periode, denk ik dat ik best veel geluk heb gehad. De toenmalige directeur van het luchthavenbeveiligingsbedrijf zag mij wel zitten en bood mij kansen om actief te werken aan mijn loopbaan en zo steeds stapjes hoger te komen. Ik kreeg veel hulp en begeleiding en wist zo eind 2010 de functie branchemanager te verwerven. Dan ben je operationeel en commercieel verantwoordelijk voor een contractpartner. Via een Europese aanbesteding wisten wij een mooie opdracht binnen te halen die ik volledig zelf mocht invullen. Dat was de meest leerzame periode uit mijn leven.”

Vrijheid
Vijf jaar lang gaf Iqbal leiding aan het project. “Ik leerde daar niet alleen heel veel nieuwe mensen kennen, maar ook alle facetten van het bedrijfsleven. Hoe manage je de operatie? Hoe zorg je voor winstgevendheid? En hoe houd je medewerkers en klanten tevreden? Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat ik daarbij heb gekregen, want ambities en talent zijn mooi, maar als je niet de vrijheid krijgt om naar eigen inzicht te handelen, heb je daar weinig aan.”
Helaas verloor het beveiligingsbedrijf van Iqbal de opdracht bij een volgende aanbesteding. De branchemanager was niet langer nodig en werd daarom gevraagd om operations manager te worden van een vestiging met duizend medewerkers. “Het bedrijf zag mij dit wel doen, maar zelf stond ik er sceptisch tegenover”, vertelt Iqbal. “De combinatie van operationeel en commercieel vond ik ideaal, maar in de nieuwe functie zou ik alleen nog operationeel verantwoordelijk zijn, maar dan voor een veel bredere scoop. Dat is dan toch een andere tak van sport. Ik wil veel, maar kijk ook kritisch naar mijzelf. Toch heb ik de functie aanvaard.”

Fascinerend
Ook aan de periode als operations manager bewaart Iqbal goede herinneringen. “Het was een fascinerende periode met leuke projecten. Je leert weer andere mensen kennen en maakt kennis met nieuwe facetten van het vak. Zo was ik altijd gewend om met één klant te werken en kreeg ik nu met heel veel klanten te maken en met veel meer specifieke behoeften waarop je moet inspelen. Geleidelijk kreeg ik ook weer meer met sales en commercie te maken, zij het in ondersteunende zin. Zo hielp ik bij het verbeteren van de productiviteit en het verhogen van de tevredenheid van medewerkers en klanten.”
Na drie jaar was het weer tijd voor iets anders en reageerde Iqbal op een vacature bij een ander beveiligingsbedrijf. “Het ging om een groot contract op de luchthaven. Mijn ervaring in de burgerluchtvaart kwam hierbij goed van pas. Ook dat werd weer een fantastische periode. Met zes duty managers gaf ik leiding aan zo’n 400 man. Dat gaf veel voldoening en dat is heel belangrijk in het werk. Als ik ergens energie in stop, wil ik er ook energie uithalen. Dat heb ik daar volop mogen ervaren. Mijn team bestond stuk voor stuk uit toppers. We hebben deze klus echt samen geklaard en deze mannen hebben flink aan de weg getimmerd. Ik kijk nog steeds met een fijn gevoel terug op die periode.”

Coronacrisis
Opnieuw gooide een aanbesteding roet in het eten. Iqbal kreeg een nieuwe functie bij het beveiligingsbedrijf, waarbij hij verantwoordelijk werd voor capaciteit en planning van personeel op de luchthaven. En toen brak de coronacrisis uit, waardoor het luchtverkeer zo goed als stil kwam te liggen. “De beveiligingssector werd flink geraakt in die periode en zeker de luchtvaartsector is die klap ook nu nog niet te boven gekomen. Je was continu aan het puzzelen met belangen van je medewerkers, je bedrijf, maar ook van je klant. Hoe kan je voor alle drie het beste bereiken? Uiteindelijk leidde dat natuurlijk toch tot afschaling van de beveiliging, waarbij wij onze mensen gelukkig weer elders konden inzetten, zoals bij het toezien op de coronamaatregelen. Toch had de hele ontwikkeling rampzalige gevolgen voor onze arbeidsmarkt. We zitten nu met uitdagingen die de komende jaren nog niet opgelost zullen worden.”

Altijd relevant
Eind 2021 nam Iqbal na 19 jaar afscheid van zijn werkgever. “Het was tijd om iets anders te gaan doen. Ik heb een fijne leerschool gehad in een fijne omgeving en fantastische mensen leren kennen. Als je je losweekt uit een routinematig bestaan, keer je terug naar je oerinstinct. Dan ga je weer vertrouwen op jezelf, op je eigen capaciteit. En je krijgt ruimte om na te denken. Wat past bij mij? Wil ik wel in de beveiliging blijven? Of ken ik dat nu wel en is het geen tijd om iets totaal anders te gaan doen? Wat ik wel wist is dat ik het managen van een bedrijf of afdeling leuk vind. Management is mij op het lijf geschreven. Maar managen kan je overal. Wil ik dat in de beveiliging blijven doen? Ik heb de tijd genomen om na te denken. Veiligheid is dan wel bekend, maar het is ook iets dat in de toekomst altijd relevant zal blijven.”

Tweede natuur
Iqbal dook zijn netwerk in, beleefde koffiemomentjes met diverse partijen, haalde contacten aan en kreeg verschillende positieve reacties. “Na een tijdje was ik eruit. Ik wilde in de beveiliging blijven en iets kunnen aansturen, want managen is gewoon mijn tweede natuur. En ik bouw graag aan iets. Dat geeft mij de meeste energie. Planmatig bouwen dus. Beginnen met een visie, daar een doelstelling aan koppelen en vervolgens resultaat bereiken. Dat is het leukst. Ervoor zorgen dat jij met jouw team kleine doelstellingen kan creëren die leiden tot een mooi resultaat.”

Kopje koffie
Op een dag kreeg Iqbal een telefoontje van algemeen directeur en oprichter Serkan Ozata van Connect Security uit Amstelveen. “Of ik langs wilde komen voor een kopje koffie. We spraken over koetjes en kalfjes en Serkan vertelde over zijn bedrijf en hoe hij begonnen was, waar hij vandaag staat en waar hij naar toe wil. Het sprak mij enorm aan en voordat we er erg in hadden, zaten we 2,5 uur te kletsen. Ik was niet met een bepaald doel naar Amstelveen gekomen, maar twee weken later zaten we weer met elkaar aan tafel voor een wat inhoudelijker gesprek over de behoeftes en ambities bij Connect Security en wat daarin beter kan. Op een gegeven moment vroeg Serkan mij wat ik ervan vond. Ik vond dat hij de zaken goed op orde had en dat hij mooie ambities had op het gebied van verbetering en uitbreiding. Toen vertelde hij dat hij een operations manager zocht die samen met hem het bedrijf verder wilde verstevigen en uitbreiden. Dat leidde even tot een moment van stilte. Ik had even tijd nodig om na te denken. Maar ik had natuurlijk al besloten om in de beveiliging te blijven en iets te willen managen. Dat kon hier. Dus volgden er nog een paar gesprekken en nu zit ik dus hier. Het was geen plan, maar meer een stukje zelfreflectie. Wat zal ik nu eens gaan doen? Ik doe altijd alles vanuit kracht en overtuiging. Maar nu ben ik er wel van overtuigd dat ik een goede stap heb gezet. Je hebt hier voortdurend het gevoel dat je heel erg welkom bent.”

Deel dit artikel via: