Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Multiwacht

Milestone

Paraat

Kiwa

Add Secure

Hikvision

ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

PG Security Systems

Avigilon Alta

Network Optix

Masset

Alphatronics

VAIBS

CSL

Gold-IP

VBN

ARAS

Securitas

VideoGuard

Bydemes

VVNL

NetworxConnect

Kidde Commercial

Advancis

Bosch Security Systems

Lobeco

CDVI

HD Security

Uniview

Ajax Systems

Hanwha Vision Europe

ASIS

Distri Company

i-Pro

Traka ASSA ABLOY

Optex

Connect Security

Intrasec

Eagle Eye Networks

Aritech

2N

IDIS

Sequrix

Seris

MOBOTIX

Seagate

Trigion

VEB

HID

Dero Security Products

Brivo

Regio Control Veldt

BHVcertificaat.online

Secusoft

SmartSD

Centurion

Unii

Top Security

Genetec

EAL

SOBA

Crown Security Services

ADI

Akuvox

G4S

Paxton

Nenova

Eizo

OSEC

SmartCell

Service Centrale Nederland

SMC Alarmcentrale

NIBHV

Alarm Meldnet

Vooral in zorg en welzijn veel slachtoffers ongewenst gedrag

28 januari 2019
Redactie
08:01

Volgens het CBS en TNO kregen werknemers met een zorg- of welzijnsberoep in 2017 het vaakst te maken met ongewenst gedrag door externen, zoals cliënten of patiënten. Ruim de helft maakte dat één keer of vaker mee. Het ging dan om ongewenste seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten.

Het CBS baseert zich op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd in samenwerking met TNO. Ook binnen het openbaar bestuur, de veiligheidssector en de rechtspraak komt ongewenst gedrag op het werk door externen vaak voor. Daar heeft 40 procent van de werknemers er in 2017 mee te maken gehad. Het minst (7%) last ervan hebben mensen die in de ICT-werken.
1 op de 5 werknemers ervaart intimidatie op werk
De meest voorkomende vorm van ongewenst gedrag op het werk door externen is intimidatie. 19 procent van de werknemers krijgt hiermee te maken. Daarnaast wordt ongeveer 6 procent slachtoffer van ongewenste seksuele aandacht, geweld of pesten. Intimidatie is binnen alle beroepsklassen de meest voorkomende vorm van ongewenst gedrag, maar tussen deze beroepsklassen bestaan wel grote verschillen in de mate waarin het door werknemers wordt ervaren.

Vaakst intimidatie onder maatschappelijk werkers
Binnen elke beroepsklasse worden meerdere beroepsgroepen onderscheiden. Maatschappelijk werkers hebben met 54 procent het vaakst te maken met intimidatie door klanten of patiënten, gevolgd door gespecialiseerde verpleegkundigen (51 procent) en artsen (50 procent).
Werknemers van politie en brandweer hebben het vaakst te maken met door externen gepleegd lichamelijk geweld tijdens hun werk47 procent is hiermee geconfronteerd. Van de verpleegkundigen is 38 procent het slachtoffer geworden en bij sociaal werkers, groeps- en woonbegeleiders heeft een derde te maken gehad met het verschijnsel. Van de vijf beroepsgroepen die het vaakst te maken hebben met intimidatie of lichamelijk geweld, vallen er vier onder zorg en welzijn.
Ongewenste seksuele aandacht
Verpleegkundigen geven met 32 procent het vaakst van alle beroepen aan te maken te hebben met ongewenste seksuele aandacht door patiënten of andere externen, gevolgd door verzorgenden (27 procent). Kelners en barpersoneel zijn de enige beroepen in de top vijf die niet tot zorg en welzijn behoren.
Pesten komt met 25 procent het vaakst voor bij politie en brandweer, gevolgd door beveiligingspersoneel met 20 procent (beide openbaar bestuur, veiligheid en juridisch). Ook docenten van algemene vakken in het middelbaar onderwijs worden relatief vaak gepest (17 procent).

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Distri Company

Videoguard

Seagate

SequriX

Artitech Kidde Commercial

Suricat

Wordt een partner