Vooral veiligheidseisen maken renovatie Binnenhof duurder
Dat de renovatie van het Binnenhof ruim 50 procent duurder wordt, komt volgens staatssecretaris Raymond Knops van BZK vooral door extra veiligheidsmaatregelen, die op advies van de NCTV worden getroffen. De meest opvallende wordt een gracht tussen het Binnenhof en de Hofweg.
Aanvankelijk zou de vijf jaar durende verbouwing en modernisering van het Binnenhof 475 miljoen euro gaan kosten. Dat wordt nu ongeveer 719 miljoen euro. De forse budgetoverschrijding komt volgens staatssecretaris Knops vooral door niet eerder voorziene veiligheidsmaatregelen. Alleen al daarvoor blijkt een extra bedrag nodig van 127 miljoen euro. Dat bedrag is bepaald op basis van een dreigingsanalyse die uitgevoerd is door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het leeuwendeel van het geld gaat naar de aanleg van een gracht tussen de Hofweg en de regeringsgebouwen en naar een verdiepte entree op de Hofplaats. Die laatste voorziening is vanuit veiligheidsperspectief de voorkeursvariant van de Tweede Kamer.
Dreigingsanalyses
Ook is geld nodig voor extra beveiliging van de tijdelijke locatie van de Binnenhof-gebruikers en het Catshuis, dat extra functies krijgt tijdens de renovatie, zoals de vergaderingen van de ministerraad. De NCTV heeft op basis van inlichtingen, dreigingsanalyse en risico’s (die opgesteld zijn door de AIVD) een scenariobeeld gegeven aan de beveiligingsambtenaar als vertegenwoordiger van de gebruiker. De gebruiker bepaalt op basis van dit scenariobeeld welk pakket aan veiligheidsmaatregelen noodzakelijk is en deze maatregelen vinden uiteindelijk zijn weerslag in het Programma van Eisen beveiliging. Tijdens de vaststelling van de scope van het project en de daarmee gemoeide raming is rekening gehouden met beveiligingsmaatregelen die toen bekend waren. Dit was dus voorafgaand aan de vaststelling van het genoemde Programma’s van Eisen Beveiliging. Daarna hebben nieuwe inzichten en veranderende uitwerking geleid tot hogere eisen ten aanzien van veiligheid. Dit is in 2020 gebeurd voor de tijdelijke huisvestingen.
Brandgevaar
Het besluit om het Binnenhofcomplex in één keer grondig op te knappen viel in 2015. Het uit een aaneenschakeling van panden uit verschillende historische tijdvakken bestaande bouwwerk voldoet namelijk niet meer aan de hedendaagse eisen. Zo is het brandgevaar groot en kampen de oude gebouwen met grote gebreken. De opdracht is wel om de renovatie sober en doelmatig uit te voeren. Dat leidde in 2019 tot het vertrek van de aangetrokken architecten voor de Eerste en Tweede Kamer, omdat die veel te ingrijpende veranderingen hadden voorgesteld. De Tweede Kamer is inmiddels vertrokken uit het oude complex. De Eerste Kamer volgt de komende week. Pas over zo’n 5,5 jaar zullen zij kunnen terugkeren, als er geen tussentijdse vertragingen optreden.