Voorbereiden op risico’s waar we geen idee van hebben
De wereld verandert snel, net als de manier van leven van mensen. Een gevolg is dat ook de risico’s snel veranderen en dat beveiligingsbedrijven met een heel ander soort vraag te maken krijgen. Hierover vertelt visionair Richard van Hooijdonk meer tijdens het Security Café, dat 23 mei plaatsvindt in Nijkerk.
“In de wereld van morgen krijgen we met heel andere risico’s te maken dan we gewend zijn”, zegt Van Hooijdonk. “De nieuwe misdaad zal zich vooral online afspelen en kan een ongekende impact veroorzaken. Denk maar aan het hacken van ziekenhuizen of het op afstand openen van waterkeringen tijdens een stormvloed. Er zijn hackers die via verwarmingsapparatuur ICT-systemen van ziekenhuizen wisten plat te leggen. Ook de vitale infrastructuur loopt hierdoor gevaar. De minister van Verkeer en Waterstaat gaf pas nog toe dat de kwetsbaarheid van onze watersystemen levensgevaarlijke gevolgen kan hebben. Maar ook op kleinere schaal zijn er grote risico’s.”
Grote uitdagingen
De ontwikkelingen zijn volgens de futurist niet tegen te houden. “De wereld van morgen is natuurlijk fantastisch. We krijgen geavanceerde robots die vervelend werk overnemen en automatisch rijdende auto’s en al die technologieën zijn met elkaar verbonden via de Cloud. En techniek die verbonden is met internet, daar kan je makkelijk in komen. Daar liggen grote uitdagingen. Het is dus belangrijk dat bedrijven zich voorbereiden op deze toekomst. Met traditionele beveiliging gaat dat niet lukken. Er zal vooral aan bewustzijn gewerkt moeten worden, zodat organisaties weten wat ze te wachten kan staan en hoe zij zich daarop kunnen voorbereiden. Daarbij gaat het allang niet meer alleen om interne risico’s. Kijk maar naar wat er in de Rotterdamse havens is gebeurd twee jaar geleden. Daar lagen containerterminals weken plat vanwege een cyberaanval op een Oekraïens bedrijf. Dat heeft tientallen miljoenen gekost, omdat de bedrijven er niet op waren voorbereid.”
Dramatisch
“De hackers worden intussen steeds slimmer, groter en jonger”, waarschuwt Van Hooijdonk. “Ik denk dat wij daarom meer dan ooit security op nummer 1 moeten gaan zetten binnen organisaties.” De specialist spreekt uit ervaring. Hij is nauw betrokken bij kennisprojecten voor onder andere Interpol en de Europese Commissie. Van Hooijdonk doet onder andere onderzoeken en analyses op dat niveau. “En dan is het dramatisch om te zien hoeveel er mis gaat en hoe weinig bewustwording er op dit moment aanwezig is.” De futurist en trendwatcher waarschuwt dat wij ons moeten voorbereiden op een toekomst die heel gevaarlijk wordt. “De risico’s zijn een feit, dus moet je scenario’s hebben. Wat als? Steden en provincies hebben gewoon geen digitale rampenscenario’s. We weten intussen dat het uit de hand gaat lopen en we weten ook dat we daar niet altijd invloed op hebben. Dus kan je beter nadenken over de gevolgen voordat de ramp plaatsvindt, dan daarna. Wat gaan we bijvoorbeeld doen als het elektriciteitsnet wordt gehackt of als criminelen de sluizen openzetten? Wat ga je doen als je niet weet wat je moet doen? Zelfs dan heb je nog steeds een scenario nodig!”
Richard van Hooijdonk spreekt tijdens Security Café op 23 mei 2019. Inschrijven is nog mogelijk via deze website.