Voorlopig geen landelijke lijst met fraudeurs

Onder andere VNO-NCW en creditcarduitgever ICS zijn voorstander van een nationale zwarte lijst met fraudeurs. Deze maakt het dan mogelijk om via de Fraude Info Desk na te gaan of iemand wel eens op fraude is betrapt. Aleid  Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens is echter niet enthousiast.

Binnen sectoren is het al mogelijk om elkaar te waarschuwen voor fraudeurs, maar als iemand een keer door een bank is betrapt, mag dat niet worden doorgegeven aan andere sectoren. Zo kan een fraudeur zijn praktijken voortzetten bij bijvoorbeeld winkels en autoverhuurbedrijven. De Stichting Aanpak Financieel Economische Criminaliteit in Nederland (Safecin), waaronder de Fraudehelpdesk valt, vindt dit onaanvaardbaar. Er wordt al enige tijd overleg gevoerd met de Autoriteit Persoonsgegevens, maar die is van mening dat het plan van een landelijke zwarte lijst niet voldoet aan de wetgeving en de eisen waaraan een dergelijk protocol moet voldoen.

Strenge regels
Actie is hard nodig, vertelde Fleur van Eck van de Fraudehelpdesk onlangs tijdens een congres. Want er wordt alleen al in Nederland jaarlijks voor 4 miljard euro gefraudeerd. De Autoriteit Persoonsgegevens erkent het probleem en staat daarom toe dat bedrijven binnen bepaalde sectoren elkaar waarschuwen, zodat zij bijvoorbeeld niet een boekhouder aannemen die elders wegens fraude ontslagen is. Er gelden echter wel strenge regels, omdat de maatregel een grote inbreuk maakt op de privacy van de betrokkenen. Het is volgens de overheid bijvoorbeeld niet de bedoeling dat iemand die iets gestolen heeft nooit meer een bankrekening kan openen.

Veel interesse bij bedrijven
In Groot-Brittannië is er wel een nationaal frauderegister, dat jaarlijks voor meer dan een miljard euro aan fraude zou voorkomen. Er is geen Europese wet die een dergelijk initiatief verbiedt. Nederland is hierin een uitzondering, terwijl een nationale lijst volgens VNO-NCW jaarlijks voor honderden miljoenen aan schade zou kunnen voorkomen. Intussen wordt hier al twee jaar over gesproken. In 2015 kwam voormalig officier van justitie Fred Speijers met het idee. Bedrijven als KPN, Wehkamp en Atradius waren bijzonder geïnteresseerd. Ook andere bedrijven willen zich graag aansluiten. In Groot-Brittannië blijkt dat 56 procent van de fraudeurs in meerdere sectoren actief is en de verwachting is dat dit in Nederland weinig anders zal zijn. Wat echter ook blijkt is dat vermelding op de lijst zeer verstrekkende gevolgen heeft. Die mensen komen nauwelijks nog aan een baan en kunnen geen leningen meer afsluiten. Tegenstanders vinden sowieso dat een rechter moet bepalen of iemand op de lijst wordt gezet en niet de deelnemende bedrijven.

Deel dit artikel via: