Voorspellend systeem helpt politie bij betrappen inbrekers
Dankzij het Criminaliteits Anticipatie Systeem (CAS) heeft de politie in Spijkenisse onlangs twee inbrekers op heterdaad kunnen betrappen, schrijft het AD. Het systeem kan op basis van historische gegevens voorspellen waar de kans op inbraken of overvallen het grootst is.
Het CAS is ontwikkeld door wiskundig psycholoog Dick Willems en is gebaseerd op datamining. De politie in Amsterdam maakt er sinds 2017 gebruik van en is er erg tevreden over. Geleidelijk beginnen ook andere korpsen belangstelling te krijgen. Volgens Erica van der Meij van de politiebasiseenheid Nissewaard kan zij met het systeem woning- en bedrijfsinbraken zien aankomen. Dat gebeurt op basis van onder andere inbraakgegevens van de afgelopen jaren, zoals de data, tijdstippen, adressen en inbraakmethodes. Ook wordt gekeken naar nabijgelegen uitvalswegen, de hoeveelheid winkels in een plaats of wijk en de samenstelling van de bevolking.
Preventief
Elke twee weken wordt een digitale plattegrond gegeneerd waarop te zien is waar de kans op inbraken en overvaller groter is dan ‘normaal’. In die gebieden wordt dan extra gesurveilleerd, wat ook weer preventief werkt. De afgelopen weken nam het aantal inbraken weer toe. Het inbraakteam van de politie combineerde de inbraaktijdstippen en manier van inbreken, met notoire inbrekers die al bekend waren, wat resulteerde in twee aanhoudingen.
Er is ook kritiek op het CAS. Volgens de Algemene Rekenkamer is het mogelijk vooringenomen. Het zou ertoe kunnen leiden dat personen bij voorbaat worden verdacht. De politie ontkent dit. Het algoritme zou niet worden gebruikt tegen individuele burgers, maar alleen criminaliteit in woonwijken voorspellen.