Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

JMB Groep

Regio Control Veldt

ADI

Ajax Systems

Add Secure

Secusoft

CDVI

CardAccess

Explicate

Optex

Connect Security

Masset Solutions

ASIS

GFT

IDIS

Top Security

Hikvision

Alarm Meldnet

Hanwha Vision Europe

Lobeco

Advancis

Trigion

OSEC

NetworxConnect

HD Security

Milestone

Multiwacht

Paraat

Securitas

Kiwa

Bydemes

Crown Security Services

i-Pro

20face

ASSA ABLOY

Brivo

ARAS

Service Centrale Nederland

Seagate

SmartCell

DZ Technologies

Nimo Dog Security

NIBHV

SmartSD

Avigilon Alta

VAIBS

PG Security Systems

Akuvox

Eagle Eye Networks

Seris

Traka ASSA ABLOY

HID

VBN

2N

Genetec

VideoGuard

SOBA

De Beveiligingsjurist

VVNL

Paxton

BHVcertificaat.online

EAL

VEB

Bosch Security Systems

G4S

Uniview

Nenova

Alphatronics

Oribi ID Solutions

RoSecure

Sequrix

Centurion

Eizo

Nimo Drone Security

Unii

Gold-IP

CSL

SMC Alarmcentrale

Dero Security Products

Voorstel Europees PFAS-verbod ingediend

7 februari 2023
Redactie
12:23

Er is een Europees verbod om komst dat gaat gelden voor de productie, gebruik, verkoop en import van ruim 10.000 chemische stoffen, die in duizenden producten worden gebruikt, waaronder brandblussers. Het verbod is belangrijk om vervuiling van de leefomgeving met PFAS een halt toe te roepen. 

Staatssecretaris Heijnen noemt het een goede stap dat het voorstel er nu is: “Dit verbod is echt nodig. Ongemerkt komen we PFAS ondertussen overal in ons leven tegen. Het zit in de grond, in onze kleren, en zelfs in ons lichaam. Terwijl we weten dat het slecht voor ons kan zijn. Alleen door het in heel Europa in één klap te verbieden kunnen we die vervuiling een halt toeroepen. Dat is precies wat we nu gaan doen. De publicatie van dit voorstel vandaag is daarbij een belangrijke stap. Bedrijven die PFAS gebruiken weten wat ze kunnen verwachten, en kunnen dus vast op zoek naar alternatieven. Ik zou zeggen, des te eerder, des te beter.”

PFAS zit overal in
PFAS is een verzamelnaam voor ongeveer tienduizend chemische stoffen, door de mens gemaakt. PFAS hebben handige eigenschappen. Maar het grote nadeel van PFAS is dat de stoffen niet vanzelf oplossen of verdwijnen. De hoeveelheid PFAS om ons heen wordt daarmee steeds groter. Sommige stoffen uit de PFAS-groep zijn vermoedelijk kankerverwekkend of zijn op andere manieren slecht voor de gezondheid. Door alle PFAS is één keer te verbieden, is er helderheid en gelijkheid voor bedrijven die ze gebruiken. Zij weten dat het geen zin heeft de ene PFAS-toepassing in te ruilen voor de andere. Daarmee loont het voor hen dus om alternatieven te zoeken die niet schadelijk zijn voor mens en milieu. Met het conceptverbod wordt gebruik van alle ruim tienduizend PFAS verboden. Het verbod geldt om wetstechnische redenen nog niet voor specifieke productgroepen als medicijnen, biociden en gewasbeschermingsmiddelen.

Europees verbod
Nederland heeft er bewust voor gekozen om PFAS in Europees verband te verbieden. Omdat het in heel veel producten zit en ook via bijvoorbeeld de rivieren ons land binnenkomt, zet een Europees verbod veel meer zoden aan de dijk dan alleen een binnenlands verbod. De afgelopen jaren is er, samen met Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden, hard gewerkt aan het verbod. In Nederland hebben experts van het RIVM meegewerkt. Dinsdag is het gezamenlijke voorstel door het Europese Chemicaliën Agentschap gepubliceerd. De komende periode gaat het voorstel in een zes maanden durende consultatie. Dat betekent dat iedereen zijn of haar mening kan geven. Daarna geven twee wetenschappelijke comités hun advies over het voorstel en dat wordt met het voorstel ingediend bij de Europese Commissie. De verwachting is dat de Europese Commissie in 2025 een definitief voorstel voor een verbod voorlegt voor besluitvorming door de lidstaten. In dat voorstel zijn dan ook overgangstermijnen opgenomen, zodat bedrijven voldoende tijd hebben om hun productieproces volledig PFAS-loos te maken. Onder andere brandblussers waar nog PFAS in zit, zullen tegen die tijd vervangen moeten zijn.

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner