Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

DZ Technologies

Eagle Eye Networks

ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

CSL

2N

Hanwha Vision Europe

VideoGuard

HID

Nenova

Genetec

SMC Alarmcentrale

Brivo

Trigion

ARAS

Milestone

Centurion

Crown Security Services

G4S

CDVI

VEB

Paxton

SOBA

Traka ASSA ABLOY

SmartSD

Bydemes

EAL

ASIS

Multiwacht

Seris

OSEC

Unii

Alphatronics

Top Security

Explicate

Regio Control Veldt

Gold-IP

NIBHV

NetworxConnect

Paraat

Oribi ID Solutions

Ajax Systems

Sequrix

SmartCell

Securitas

Network Optix

Secusoft

IDIS

HD Security

Lobeco

Uniview

Kiwa

VBN

Masset Solutions

CardAccess

Optex

Avigilon Alta

Connect Security

Alarm Meldnet

Advancis

i-Pro

Eizo

Aritech

Add Secure

20face

Service Centrale Nederland

Seagate

Bosch Security Systems

Dero Security Products

Hikvision

VAIBS

VVNL

ADI

Akuvox

PG Security Systems

Vooruitgang met landelijke cyberoefeningen

25 augustus 2024
Redactie
07:27

De ministerraad heeft op voorstel van minister Van Weel van Justitie en Veiligheid ingestemd met de toezending van het evaluatierapport ISIDOOR IV aan de Tweede Kamer. Dit rapport, opgesteld door het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT), bevat de bevindingen en aanbevelingen naar aanleiding van de vierde editie van ISIDOOR, een landelijke cyberoefening die in november vorig jaar werd georganiseerd door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De oefening bracht 120 organisaties en meer dan 3000 deelnemers samen om te trainen in het reageren op cyberaanvallen. Uit het evaluatierapport blijkt dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt sinds de vorige ISIDOOR-oefeningen. In tegenstelling tot ISIDOOR III, waar vertraagde informatiedeling als een knelpunt werd ervaren, verliep de informatie-uitwisseling tijdens ISIDOOR IV efficiënter en duidelijker. Toch worden er ook nog enkele aandachtspunten genoemd, zoals:

  1. Voor veel organisaties is de opschaling naar de landelijke crisisstructuur nog onbekend, wat vragen oproept over de bijbehorende rollen en verantwoordelijkheden.
  2. Er zijn aanzienlijke verschillen in de mate van voorbereiding op cybercrises tussen organisaties. Het is essentieel dat minder voorbereide organisaties prioriteit geven aan hun crisisvoorbereidingen om de nationale weerbaarheid te verbeteren.
  3. Er is behoefte aan meer bekendheid van de Wbni-criteria en de meldingsprocedures.

Minister Van Weel benadrukt het belang van dergelijke oefeningen: “Het gezamenlijk oefenen en omgaan met een cybercrisis maakt ons land weerbaarder. De lessen die we trekken uit ISIDOOR passen we toe in de praktijk en bij toekomstige oefeningen. Het is cruciaal dat bedrijven en organisaties zich goed voorbereiden op een (cyber)crisis. Wacht niet langer en begin vandaag nog met het versterken van je organisatie.”
Tijdens ISIDOOR worden afspraken, structuren en processen uit het Landelijk Crisisplan Digitaal (LCP-Digitaal) getest. Het NCSC speelt hierbij een coördinerende rol, met als doel de nationale opschalingsstructuur te oefenen, informatie-uitwisseling te verbeteren en de samenwerking tussen vitale en overheidsorganisaties te versterken. Door gezamenlijk te oefenen, leren betrokken partijen elkaar beter kennen en verbeteren ze hun samenwerking en crisisstructuren.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

SequriX

Aritech

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner