Vorig jaar 735.000 fietsen gestolen

Het beeld rondom fiets- en e-bikediefstallen is nog slechter dan S.A.F.E. in het voorjaar van 2022 meldde. Toen gaven ze al aan dat er sprake was van 550.000 slachtoffers, maar uit de meest recente update van de Veiligheidsmonitor van het CBS blijkt dat per slachtoffer soms meerdere fietsen gestolen werden. Dit resulteert in maar liefst 735.000 gestolen fietsen in 2021.

In 85 procent van de gevallen gaat het om een niet-elektrische fiets. De overige 15 procent betreft e-bikes speed pedelec’s. Guus Wesselink, voorzitter a.i. van S.A.F.E.: “Dit zijn schokkende cijfers. Bijna driekwart miljoen fietsdiefstallen in een jaar tijd. Dat zijn er meer dan 2.000 per dag. We doen daarom vanuit S.A.F.E. een dringende oproep aan de fietseigenaren, ministeries, gemeenten, verzekeraars, fietsbranche, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en OM plus politie, om extra inspanningen te leveren in de preventie en bestrijding van dit uit de hand lopende fenomeen. Het is duidelijk dat we dit probleem alleen oplossen als betrokken partijen elkaar helpen. Gebeurt dit niet, dan lopen de diefstalcijfers van fietsen alleen maar verder op en blijft Nederland een walhalla voor fietsdieven, zoals RAI Vereniging-voorzitter Steven van Eijck al eerder heeft voorspeld.”

Schadelast
In eerdergenoemd bericht van S.A.F.E. is aangegeven dat in 2020 de jaarlijkse schade van fietsdiefstal op 600 miljoen euro is berekend. Wesselink: “Dit zal nu alleen nog maar hoger zijn. Hiermee behoort fietsdiefstal tot de meest voorkomende vormen van vermogenscriminaliteit”.
Eind oktober is er een bijeenkomst waarbij S.A.F.E. samen met betrokkenen de toekomst van de aanpak van fiets-en e-bikediefstal gaat bespreken. De recente cijfers zijn daarbij een extra stimulans om reeds gestarte ontwikkelingen in de aanpak met dubbele energie uit te voeren. Zoals registratie van alle e-bikes en de montage van track&trace op fietsen, aldus de stichting.

Deel dit artikel via: