Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

MOBOTIX

NIBHV

Seris

BHVcertificaat.online

Unii

Milestone

Nenova

Multiwacht

SmartCell

Secusoft

ADI

VVNL

Crown Security Services

VideoGuard

OSEC

Traka ASSA ABLOY

i-Pro

Hanwha Vision Europe

Paxton

SMC Alarmcentrale

VEB

Alarm Meldnet

Uniview

Network Optix

EAL

Securitas

Oribi ID Solutions

Hikvision

Eizo

Connect Security

Centurion

PG Security Systems

VBN

Dero Security Products

ARAS

Masset Solutions

Sequrix

Eagle Eye Networks

Trigion

Avigilon Alta

Kiwa

Optex

Paraat

SOBA

Distri Company

IDIS

CDVI

Gold-IP

ASIS

HID

Alphatronics

G4S

Akuvox

HD Security

Genetec

Seagate

Aritech

CSL

NetworxConnect

Bosch Security Systems

Intrasec

Ajax Systems

Bydemes

Lobeco

Brivo

Service Centrale Nederland

VAIBS

SmartSD

Advancis

ASSA ABLOY

Add Secure

2N

Regio Control Veldt

Top Security

Vorig jaar voor 86 miljoen euro gefraudeerd met verzekeringen

21 november 2024
Redactie
14:40

In 2023 hebben Nederlandse verzekeraars bijna 8.000 gevallen van verzekeringsfraude opgespoord. Dit resulteerde in een totaalbedrag van 86 miljoen euro aan onrechtmatige claims en frauduleuze aanvragen, blijkt uit cijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars. Hoewel het aantal fraudegevallen afnam ten opzichte van 2022, toen bijna 10.000 fraudeurs werden betrapt, waren de bedragen per geval in 2023 aanzienlijk hoger.

Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars, benadrukt dat verzekeringsfraude een groeiend probleem is. “Hoewel we minder fraudegevallen zien, zijn de bedragen die ermee gemoeid gaan toegenomen. Vooral cyberbendes laten zien dat fraude steeds professioneler wordt. Het is essentieel om dit probleem aan te pakken, zodat klanten die eerlijk zijn niet onnodig meer betalen”, aldus Weurding.
Verzekeraars nemen stevige maatregelen tegen fraudeurs. Wanneer fraude wordt vastgesteld, kunnen claims worden afgewezen, polissen beëindigd en onderzoekskosten teruggevorderd. In ernstige gevallen wordt ook aangifte gedaan bij de politie. Daarnaast worden fraudeurs opgenomen in een gezamenlijk waarschuwingssysteem van de verzekeringsbranche. Dit voorkomt dat zij elders opnieuw schade kunnen aanrichten.

Cybercriminaliteit en AI in verzekeringsfraude
Een opvallende trend is het toenemende gebruik van cybertechnologie en kunstmatige intelligentie (AI) bij verzekeringsfraude. In 2023 heeft het CBV 225 adviezen over relevante cyberincidenten en dreigingen gedeeld met verzekeraars. Weurding waarschuwt: “Fraudetactieken worden steeds complexer. Denk aan cybercriminelen die AI inzetten om claimsystemen te manipuleren. Het is cruciaal om kennis te blijven delen en alert te blijven op deze bedreigingen. Alleen met continue aandacht en aanscherping kunnen we deze vormen van fraude effectief bestrijden.”

Publiek-private samenwerking in opsporing
Sinds 2017 werken het Openbaar Ministerie (OM), de politie en het Verbond van Verzekeraars samen om de aanpak van verzekeringsfraude te verbeteren. Dankzij jurisprudentie die voortkwam uit dit project, kunnen verzekeraars onder strikte voorwaarden hun incidentonderzoeken gebruiken als basis voor strafrechtelijk onderzoek.
Deze publiek-private samenwerking biedt mogelijkheden om in specifieke gevallen de druk op politie en justitie te verlichten. Dit gebeurt altijd onder toezicht van een Officier van Justitie (OvJ). Het Verbond van Verzekeraars en justitie bespreken hoe deze werkwijze breder kan worden ingezet, zodat fraudeurs sneller en effectiever kunnen worden aangepakt.

Belangrijke cijfers over verzekeringsfraude in 2023
Het CBV heeft naast de financiële schade ook andere relevante statistieken gedeeld. Er zijn 225 adviezen over cyberdreigingen en incidenten zijn verspreid binnen de sector en er zijn 654 meldingen over mogelijke fraude onderzocht via het fraudeloket. 213 informatieverzoeken van politie en justitie zijn afgehandeld en er zijn 87 anonieme tips over verzekeringsfraude ontvangen van burgers. Verder zijn er vijf waarschuwingen over nieuwe en opvallende fraudevormen sectorbreed uitgegeven.
De aanpak van verzekeringsfraude blijft een prioriteit, mede door de toenemende professionaliteit van fraudeurs en de complexiteit van nieuwe tactieken. Door gezamenlijke inspanningen en slimme technologie willen verzekeraars de schade verder beperken en de sector veiliger maken.

Bekijk voor meer details de CBV Factsheet 2024.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

SequriX

Suricat

Videoguard

Seagate

Distri Company

Aritech

Wordt een partner