VR-brillen ingezet om moord uit 1989 op te lossen

In een poging om de in 1989 gepleegde moord op Wies Hensen uit Budel, zet de politie een nieuw en uniek middel in. Tijdens de kermis in de Brabantse gemeente kan het publiek via VR-brillen de ‘plaats delict’ bekijken, die vooraf met speciale fotoapparatuur in beeld is gebracht. Zo hoopt de politie aan nieuwe aanwijzingen te komen.

Budel/Dommelen – In de ochtend van woensdag 30 augustus 1989 vonden voorbijgangers in een droge sloot aan de Loonderweg in Dommelen het lichaam van een dode vrouw. Het ging om de 32-jarige Wies Hensen uit Budel, die de avond daarvoor op de kermis in haar woonplaats Budel voor het laatst was gezien. Zij is het slachtoffer van een misdrijf. Ondanks alle inspanningen van de politie is de dader of zijn de daders nooit gevonden. Reden genoeg voor een grote publiciteitscampagne waarin de politie een uniek middel voor het eerst gaan inzetten en nieuwe informatie zal delen.

Coldcaseteam
De publiciteitscampagne spitst zich toe op de periode rondom de dag en de plaats waar Wies in 1989 is verdwenen, de week van de kermis in Budel in het laatste weekend van augustus. Het coldcaseteam van de politie Oost-Brabant en het Openbaar Ministerie vragen in die week op diverse manieren landelijk en regionaal aandacht voor de zaak. De campagne richt zich op iedereen die informatie heeft of denkt te hebben over de omstandigheden rond het overlijden van Wies Hensen. Want er moeten mensen zijn die meer weten over haar dood. Al vanaf het moment dat het lichaam van Wies werd gevonden, is er erg veel onderzoek gedaan. Er zijn in het verleden een mannen opgepakt die verdacht werden van betrokkenheid bij haar dood. Deze mannen zijn echter geen verdachten meer in deze zaak. Dat betekent dat de degenen die verantwoordelijk zijn voor haar dood nog vrij rondlopen. Alleen al voor haar nabestaanden en vrienden uit die tijd moet er duidelijkheid komen in deze zaak, aldus de politie.

VR-weergave van plaats delict
In de zoektocht naar de dader of daders heeft de politie met toestemming van het Openbaar Ministerie besloten een uniek middel in te zetten dat in Nederland nog niet eerder is toegepast om burgers te betrekken bij een opsporingsonderzoek. De plaats delict, de plek waar Wies Hensen gevonden is, wordt zorgvuldig nagebootst en met 360° fotoapparatuur gereconstrueerd. Aan de hand van een forensisch rechercheur kan het publiek door een VR-bril (virtual reality) deze plek zien en kijken welke belangrijke sporen er zijn in het onderzoek. Deze VR-weergave kunnen mensen bekijken in het Mobile Media Lab van de politie, dat daar tijdens de kermisdagen in Budel te vinden is. Er worden dan ook onderzoeksvragen gesteld aan het publiek. Ook als de kermis onverhoopt wordt afgelast reist het Mobile Media Lab af naar Budel. Doel van deze VR-weergave is dat mensen aan de hand van hun ervaring met aanwijzingen en tips komen die helpen om het misdrijf op te lossen.

Gesprek van de dag
De campagne wordt de komende tijd voorbereid en de politie zal dan ook nieuwe informatie over de zaak delen. De dood van Wies Hensen heeft de politie nooit losgelaten en door dit offensief hoopt men dat het in Budel en omgeving, ruim dertig jaar na dato, opnieuw het gesprek van de dag zal worden waardoor tips en aanwijzingen naar boven zullen komen.
Het kan zijn dat er mensen zijn die nu al informatie met de politie willen delen. Dat kan met het coldcaseteam van Oost-Brabant via de Opsporingstiplijn, 0800-6070 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000. Op de webpagina www.politie.nl/wieshensen is meer informatie over deze coldcase te vinden.

Deel dit artikel via: