Vrijwillige brandweermensen vaak niet goed verzekerd

Omdat vrijwilligers bij de brandweer geen werknemers zijn kunnen ze vaak geen aanspraak maken op een verzekering als het tijdens hun werk mis gaat. Daarvoor waarschuwde hoogleraar Arbeidsrecht Evert Verhulp tijdens een uitzending van EenVandaag. “De overheid hoeft niet te voldoen aan de arbeidswet.”

De brandweer bestaat in Nederland voor 80 procent uit vrijwilligers. Deze krijgen een vergoeding, maar geen arbeidsovereenkomst. De 19.000 vrijwilligers lopen daarom het risico dat zij zelf voor de kosten moeten opdraaien, als zij tijdens oefeningen of reddingswerkzaamheden arbeidsongeschikt raken. Volgens de Vakvereniging voor Brandweer Vrijwilligers is dit al tientallen vrijwilligers overkomen. Als letsel direct verband houdt met het brandweerwerk, zoals het oplopen van brandwonden, keert de verzekering wel uit, maar niet als de vrijwilliger een hartaanval, beroerte of traumatische stressstoornis krijgt.

Arbeidswetgeving
Dit komt volgens Verhulp omdat overheden geen standaard hebben ontwikkeld om verzekeringen te regelen. Vrijwilligers bij de brandweer zouden een andere juridische status moeten krijgen om op een goede verzekeringsdekking te kunnen rekenen. Mogelijk gaat dat per 1 januari 2020 gebeuren, omdat vanaf die datum ook de overheid zich aan de arbeidswetgeving moet houden. Daar is met een motie echter een stokje voor gestoken. Vrijwilligers worden met ingang van het nieuwe jaar waarschijnlijk als gewone werknemers beschouwd, maar daarbij geldt dan een uitzondering voor vrijwilligers bij de brandweer. Verhulp vindt dat vreemd. “Het is toch gek dat mensen die hun leven wagen om vrijwillig branden te blussen, onvoldoende verzekerd hun werk moeten doen?”

Deel dit artikel via: