Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Regio Control Veldt

Optex

Service Centrale Nederland

Connect Security

EAL

NIBHV

Alarm Meldnet

Seagate

Gold-IP

Trigion

Eizo

Bydemes

IDIS

Unii

NetworxConnect

Sequrix

HID

JMB Groep

Eagle Eye Networks

SOBA

Nenova

i-Pro

GFT

Add Secure

Multiwacht

SMC Alarmcentrale

ADI

Bosch Security Systems

OSEC

Advancis

Avigilon Alta

VVNL

CardAccess

Genetec

Nimo Drone Security

Explicate

Lobeco

Securitas

Oribi ID Solutions

VideoGuard

SmartSD

G4S

Dero Security Products

Top Security

Masset Solutions

20face

Hikvision

RoSecure

Centurion

VBN

CSL

BHVcertificaat.online

PG Security Systems

Milestone

Seris

Alphatronics

ASIS

Kiwa

VEB

Nimo Dog Security

CDVI

Crown Security Services

ASSA ABLOY

Paxton

Akuvox

De Beveiligingsjurist

SmartCell

DZ Technologies

Secusoft

Hanwha Vision Europe

2N

HD Security

ARAS

Paraat

Traka ASSA ABLOY

Brivo

Uniview

Ajax Systems

VAIBS

Vroegtijdige detectie van drones wordt steeds belangrijker

29 oktober 2022
Redactie
06:12

Drones beginnen naast een handig hulpmiddel ook een steeds grotere dreiging voor de veiligheid te vormen. Dat vertelde Bob Moll van Robin Radar Systems tijdens een bijeenkomst van de Vereniging Beveiligingsprofessionals Nederland (VBN). Vooral vliegende explosieven van doe-het-zelfers vormen een ernstig gevaar.

Onder andere door de oorlog in Oekraïne raakt de ontwikkeling van drones als wapen in een stroomversnelling. Het is slechts een kwestie van tijd voordat deze technologie in handen komt van terroristen en andere criminelen. Robin Radar Systems ontstond in 2010 als spin-off van TNO en hield zich in eerste instantie bezig met radarsystemen om vogels bij luchthavens te detecteren. Met de opmars van drones ging het bedrijf zich daarop concentreren en inmiddels is dat de hoofdactiviteit geworden.

Voorkoming onnodig alarm
Robin Radar Systems levert radarsystemen, maar ook de complete dienstverlening daaromheen. Moll vertelde het selecte groepje VBN-ers dat zijn bedrijf meer met software dan met hardware bezig is. Dat laatste om ervoor te zorgen dat alleen alarm ontstaat bij een concrete dreiging, dus als er daadwerkelijk een drone op weg naar een doelwit wordt waargenomen. Nu drones steeds betaalbaarder én krachtiger worden, is dit zeker geen onwaarschijnlijk scenario meer. De toestellen die zonder problemen online te bestellen zijn, kunnen onder andere explosieven droppen of voor spionage worden ingezet.

Steeds bredere inzet
De detectiesystemen van Robin Radar Systems worden aan bevriende naties over de hele wereld verkocht en werden onder andere ingezet tijdens een bezoek van Barrack Obama aan Berlijn in 2016, tijdens een Navo-summit in Brussel in 2018 en tijdens Prinsjesdag in 2021. Vanwege de hoge kosten zijn ze nu nog alleen voor dergelijke situaties te gebruiken, maar met de opmars van drones en de bijbehorende dreiging, is het een kwestie van enkele jaren voordat vergelijkbare technologie op brede schaal nodig zal zijn.

Rat race tussen beveiligers en criminelen
Detectie is belangrijk, maar repressie uiteraard ook. Daarover sprak Dick Bouwhuis van NewSecure. In veel gevallen is het voldoende als men weet dat een drone nadert. Maar als een aanslag tot het dreigingsbeeld behoort, wordt het een ander verhaal. Zomaar neerhalen is dan ook niet altijd een oplossing, vanwege het risico van ‘collateral damage’. Interceptie is dan ook een kwestie van een totaalpakket aan geïntegreerde maatregelen. Twee jaar geleden waren er al 500 systemen van 300 bedrijven om drones uit te schakelen, maar lang niet al die systemen zijn in elke situatie bruikbaar. Het is ook een continue ‘rat race’ tussen beveiligingsfabrikanten en criminelen, die met bestaande componenten steeds weer iets nieuws weten te bedenken.

Nuttige drones
Intussen wordt elders volop gewerkt aan de ontwikkeling van drones die de veiligheid juist bevorderen. In Twente wordt momenteel samen met Duitsland een netwerk van drones opgezet om brand te detecteren en te verifiëren. Op industrieterrein Moerdijk worden drones ingezet om alarmlocaties vanuit de lucht te bekijken.  En zo komen er steeds meer toepassingen. Bavak uit Noordwijk komt met een dienstverlening voor particuliere alarmcentrales en videotoezichtcentrales. Centralisten kunnen straks zonder brevet of andere speciale opleiding een drone op weg sturen om bijvoorbeeld een alarmmelding te verifiëren. Op 10 november wordt hierover een presentatie gegeven aan leden van de Vereniging Beveiligingsprofessionals Nederland. Deze bijeenkomst is alleen toegankelijk voor leden. Wie het niet wil missen, kan zich alsnog als lid van de VBN aanmelden via deze link.

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

Suricat

SequriX

Seagate

Videoguard

Wordt een partner