Beveiliging nieuws

Onze partners

Multiwacht

Oribi ID Solutions

Alphatronics

Centurion

ASSA ABLOY

Ajax Systems

Genetec

CSL

Dahua

SmartCell

i-Pro

Koninklijke Oosterberg

EAL

ADI

ARAS

VBN

Nimo Dog Security

Kiwa

Paxton

Service Centrale Nederland

Paraat

De Beveiligingsjurist

Trigion

VideoGuard

Nimo Drone Security

Eagle Eye Networks

NIBHV

Secusoft

VVNL

Avigilon Alta

CDVI

G4S

HID

Akuvox

Lobeco

SmartSD

VEB

Bydemes

VAIBS

Advancis

JMB Groep

Milestone

Explicate

Top Security

Seris

HD Security

IDIS

GFT

ASIS

Nenova

Gold-IP

SOBA

NetworxConnect

MPL

Uniview

Eizo

Hikvision

Sequrix

Regio Control Veldt

Add Secure

PG Security Systems

Bosch Security Systems

Dero Security Products

DZ Technologies

Hanwha Vision Europe

Crown Security Services

Traka ASSA ABLOY

Connect Security

OSEC

20face

RoSecure

BHVcertificaat.online

Securitas

Brivo

Masset Solutions

Alarm Meldnet

Unii

Optex

Seagate

2N

CardAccess

SMC Alarmcentrale

VVD wil taakstrafverbod bij geweld tegen beveiligers

26 januari 2021
Redactie
08:24

Dinsdag behandelt de Tweede Kamer de wet die het rechters gaat verbieden om taakstraf te geven voor geweld tegen een agent, brandweerman of ggd-medewerker. VVD-Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden pleit ervoor dat deze wet ook gaat gelden voor particuliere beveiligers en journalisten.

De VVD wil dat er straks altijd een celstraf wordt opgelegd bij geweld tegen particuliere beveiligers en journalisten. Nu ziet het er naar uit dat de nieuwe wet alleen voor medewerkers van 112-diensten en mensen met een publieke taak gaat gelden. Als die het slachtoffer worden van geweld, krijgt de dader minimaal één dag cel opgelegd. Of dat zin heeft, kan men zich natuurlijk ook afvragen, omdat die ene dag vaak al uitgezeten is, voordat men voorgeleid wordt. Toch verwacht minister Sander Dekker dat er de wet een afschrikkende werking heeft.

Maatwerk
Rechters zijn niet blij met de nieuwe wet, omdat die hen zou beperken bij het leveren van ‘maatwerk’. De wet zou namelijk geen rekening houden met specifieke omstandigheden. Er bestaat al een taakstrafverbod voor plegers van ernstige gewelds- en zedendelicten, maar ook dan gebeurt het nu en dan dat de dader maar één dag hoeft te zitten van de rechter. Het gaat hier om artikel 22b Sr. Dat verbiedt taakstraffen voor een misdrijf waarop naar de wettelijke omschrijving een gevangenisstraf van zes jaren of meer is gesteld en dat een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer ten gevolge heeft gehad. De nieuwe wet breidt dit artikel uit, waardoor ook lichter geweld tot celstraf leidt.

Hogere straffen
De Raad voor de rechtspraak zegt te begrijpen dat de maatschappij om extra vergelding vraagt als er geweld wordt gepleegd tegen hulpverleners, zeker in het licht van de rellen van afgelopen weekend. Maar vanwege die extra vergelding en om een krachtig signaal te geven richting potentiële geweldplegers, zouden rechters al veel hoger straffen bij geweld tegen agenten, zorgverleners en andere medewerkers met een publieke taak. Soms dubbel zo zwaar. De Raad vindt dat erop vertrouwd moet worden dat de rechter per geval zorgvuldig straft. “Iemand die een politieagent een duw geeft omdat hij ziet dat zijn beste vriend een duw krijgt is wat anders dan iemand die er zomaar op los gaat meppen”, aldus een strafrechter.

Beveiligers
Volgens VVD-Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden moeten ook de ongeveer 30.000 gecertificeerde particuliere beveiligers beter worden beschermd tegen geweld. En hetzelfde geldt volgens hem voor journalisten als die tijdens hun werk mishandeld worden, terwijl duidelijk is dat zij van de pers zijn. Van Wijngaarden benadrukt dat de samenleving een groot beroep doet op beveiligers en dat beveiligers net zo goed een publieke taak vervullen als andere hulpverleners. Zij hebben daarom recht op dezelfde wettelijke bescherming. “Als dat tuig onze hulpverleners en beveiligers aanvalt past maar één straf en dat is celstraf”, aldus de parlementariër.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

MPL

Wordt een partner