Waarom elektronisch toegangsbeheer draadloos gaat
Het nieuwste ‘Wireless Access Control Report’ van ASSA ABLOY laat een aanhoudende sterke groei zien van draadloze versus bekabelde oplossingen. Bijna vier op de tien gebouwen met elektronisch toegangsbeheer heeft nu een gedeeltelijk of volledig draadloos systeem – en het gebruik van draadloos groeit snel.
Waarom stappen veiligheids- en facilitaire managers af van bedrade oplossingen? “Onder de vele voordelen van draadloos die in het rapport worden besproken, zou ik er twee willen benadrukken”, zegt Russell Wagstaff, directeur Commercial Access Solutions, ASSA ABLOY EMEA. “Ten eerste, doordat het niet meer noodzakelijk is om elke deur te bekabelen, is het veel eenvoudiger en economischer om meer deuren in uw toegangssysteem te brengen. Dus, draadloze technologie verbetert de beveiliging van uw gebouw in een oogwenk. Ten tweede levert de energie-efficiëntie van draadloze deuren echte kostenbesparingen op. De standaardbatterijen die onze sloten gebruiken, hebben een lange levensduur en worden pas volledig ‘ingeschakeld’ als er een referentie is om te lezen. Bedrade deuren zijn meestal 24/7 verbonden met het lichtnet.”
Handig, flexibel en kostenbesparend
“Energiebesparing is de sleutel”, zegt Christophe Nublat, hoofd van Study en Works Division, Eau de Valence in Frankrijk, waar CLIQ® draadloze sloten zijn geïnstalleerd. “Er is geen stroomtoevoer naar het slot en daardoor is er ook zeer weinig onderhoud. En elektronische en mechanische cilinders worden beheerd door dezelfde sleutel.”
Doordat de toegangscontrole gebaseerd is op de CLIQ® sleutel, zijn er voor elk slot, elke sleutel en hangslot uitgebreide rapportages beschikbaar. Het monitoren van aannemersbezoeken aan de locaties van Valence is daarmee eenvoudig. Wekelijkse verplichte sleutelrevalidatie voegt een extra beveiligingslaag toe. Vijf sleutels zijn voorzien van CLIQ® Remote-technologie, dus supervisors kunnen hun toegangsrechten onderweg via Bluetooth bijwerken.
Evenementen
Om een van de nieuwste flex kantoorruimtes van Spanje in Alicante te creëren, koos ULab voor draadloze SMARTair®-sloten voor real-time toegangscontrole om zowel dagelijkse gebruikers als bezoekers van evenementen te huisvesten.
“Naast het normale dagelijkse verkeer van ongeveer 100 medewerkers, kan het wekelijkse verkeer met bijna tien vermenigvuldigen voor een evenement”, zegt Enrique Burgos, directeur van ULab. We hadden een toegangssysteem nodig dat even flexibel en gemakkelijk was als SMARTair®.”
Geïntegreerd
Na 20 jaar wilde de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van Lund University haar toegangssysteem upgraden. Batterijgevoede rozetten en cilinders van Aperio® zijn volledig geïntegreerd met Pacom’s Unison-systeem. Aperio®-sloten werken met de bestaande MIFARE®-smartcards, dus het was niet nodig om van 42.000 studenten en 7.500 medewerkers de smartcards terug te sturen voor herprogrammering, of om update-lezers te bezoeken.
“Aperio® heeft bewezen zeer kosteneffectief te zijn”, zegt Magnus Svensson, infrastructuurbeheerder bij Lund University. “We hebben de tijd die we besteden aan gebruikersbeheer en systeembeheer drastisch kunnen verminderen.”
Waar draadloos naartoe gaat
Het rapport voorspelt marktgroei in draadloze sloten voor ‘niet-deur’-toepassingen, zoals kluisjes en servers. Waarom is draadloze technologie geschikt om deze te beveiligen? “Gedeeltelijk gaat het om gemak”, concludeert Russell Wagstaff. “Hoe meer applicaties kunnen worden beveiligd en ontgrendeld met één enkele referentie, hoe beter voor sitegebruikers. Facility managers profiteren van de bredere reikwijdte van hun toegangssysteem, waardoor ze meer controle krijgen, ook buitenshuis.”