Waarop letten consumenten bij aanschaf beveiligingsapparatuur?

De stichting Nationale Inbraakpreventie heeft onderzocht waar consumenten op letten bij de aanschaf van elektronische beveiligingsproducten. Van belang zijn vooral de mogelijkheid om meldingen op een smartphone te ontvangen en installatiegemak voor de doe-het-zelfer.

Ook al dalen de inbraken en inbraakpogingen al jaren op rij en werd dit door het thuiswerken nog versterkt, àls er wordt ingebroken is de impact groot. Eerdere onderzoeken geven aan dat velen daar echt last van hebben. Men slaapt slechter en het gevoel van veiligheid in eigen huis blijkt veelal verdwenen. Na een inbraak worden de sloten van het huis onder de loep genomen, maar steeds vaker kijkt men ook naar alarmsystemen en beveiligingscamera’s. Juist die elektronische beveiliging blijkt een extra gevoel van veiligheid te geven.

Alarmsystemen
Als de dief zijn slag heeft geslagen, of zelfs maar een poging heeft gewaagd, gaat het slachtoffer op zoek naar manieren om zijn gevoel van veiligheid terug te krijgen. Deze slachtoffers kopen bijna twee maal zo vaak een alarmsysteem als woningbezitters die de dans nog ontsprongen zijn. Een derde van de respondenten in het in februari gehouden onderzoek beschikt daarnaast ook over een bewakingscamera. In het onderzoek werd verder gevraagd waar men op gelet heeft, dan wel op zou letten bij de aanschaf van een alarmsysteem. Daaruit bleek dat, naast de prijs van een systeem, men in eerste instantie kijkt of het alarmmeldingen kan doorgeven aan een (aantal) mobiele telefoons. Verder vindt men het van belang dat het systeem makkelijk zelf aan te leggen is en draadloos functioneert. Een duidelijk kleiner aantal respondenten vindt het belangrijk dat het systeem is aangesloten op een alarmcentrale.

Bewakingscamera’s
Ook bewakingscamera’s blijken gewild als men slachtoffer is geweest van een inbraak(poging). Bij deze bewoners worden camera’s 50 procent vaker aangetroffen dan bij de overige woningbezitters. Voor de aanschaf van een bewakingscamera hanteert men nagenoeg dezelfde eisen en wensen, namelijk goede prijs van het systeem, een mogelijke koppeling van de camera naar een of meer mobieltjes en wederom een draadloos apparaat dat makkelijk zelf aangesloten kan worden.

Deel dit artikel via: