Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Alphatronics

Crown Security Services

Trigion

IDIS

Seagate

De Beveiligingsjurist

Milestone

Dero Security Products

Bosch Security Systems

ASIS

Paraat

HID

Regio Control Veldt

SmartSD

Ajax Systems

CardAccess

Genetec

VEB

Traka ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

Uniview

Eizo

PG Security Systems

SMC Alarmcentrale

Advancis

i-Pro

HD Security

CDVI

BHVcertificaat.online

DZ Technologies

Optex

Sequrix

Top Security

Hikvision

JMB Groep

Add Secure

Nimo Dog Security

Masset Solutions

OSEC

CSL

Akuvox

Brivo

Eagle Eye Networks

Secusoft

Avigilon Alta

20face

Explicate

SOBA

2N

Nimo Drone Security

Paxton

Nenova

Hanwha Vision Europe

Bydemes

VAIBS

Seris

VVNL

ASSA ABLOY

G4S

Oribi ID Solutions

ADI

EAL

VBN

Unii

GFT

Gold-IP

SmartCell

Centurion

ARAS

NIBHV

Lobeco

Multiwacht

Connect Security

Securitas

VideoGuard

RoSecure

Alarm Meldnet

Kiwa

NetworxConnect

Wanneer beveiligt de overheid iemand?

23 november 2016
Redactie
08:30

Sylvana Simons wordt zodanig bedreigd, dat zij recht op persoonsbeveiliging heeft gekregen. RTL Nieuws zocht uit wat voor criteria gelden voor beveiliging door de overheid.

De best beveiligde politicus van Nederland is Geert Wilders, die nooit zonder getrainde persoonsbeveiligers op stap gaat, op een geheime locatie woont en zich verplaatst in gepantserde auto’s. Maar ook verschillende andere politici krijgen beveiliging, variërend van een camera bij de woning tot bodyguards. De regering erkent dat leden van het Koninklijk Huis en de minister-president daarvoor in aanmerking komen, maar laat niets los over andere functionarissen. Sinds de moord op Pim Fortuyn in 2002 krijgen politici eerder beveiliging toegewezen. Een bekend voorbeeld is Ayaan Hirsi Ali, die door een particulier bedrijf beveiligd werd. In extreme gevallen, zoals bij Geert Wilders, wordt de beveiliging door de overheid verzorgd, zodat de beveiligers vuurwapens mogen dragen.

Verantwoordelijk
Niet alleen politici komen in aanmerking voor door de overheid betaalde beveiliging. De regel kan ook gelden voor diplomaten, journalisten en ondernemers die risico lopen. Er wordt daarbij niet alleen gekeken naar concrete dreigingen, maar ook naar ‘voorstelbare dreigingen en risico’s’. Het uitgangspunt van de overheid is dat iedereen zelf verantwoordelijk blijft voor zijn of haar eigen veiligheid. Alleen als de dreiging zo groot wordt, dat deze met normale maatregelen niet te bezweren is, schiet de overheid te hulp. De betrokkene dient dit zelf te melden bij de politie. Die overlegt met justitie en burgemeester in de woonplaats of iemand beveiliging krijgt. Als de dreiging heel ernstig is en ook buiten de eigen woonplaats plaatsvindt, kan iemand op een landelijke lijst komen. Dat wordt beoordeeld op basis van een dreigings- en risicoanalyse. De Dienst Bewaking en Beveiliging beslist uiteindelijk voor wie welke beveiligingsmaatregelen nodig zijn. Regelmatig worden die maatregelen aangepast, als het dreigingsniveau veranderd.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner