Beveiliging nieuws

Onze partners

Seagate

RoSecure

PG Security Systems

Alarm Meldnet

EAL

Seris

Eagle Eye Networks

Paxton

NetworxConnect

Avigilon Alta

VBN

Akuvox

Hanwha Vision Europe

Bydemes

Kiwa

Eizo

BHVcertificaat.online

Genetec

VVNL

Boon Edam

Nenova

Lobeco

SOBA

2N

Crown Security Services

HD Security

Unii

ASIS

Bosch Security Systems

SmartSD

20face

Milestone

Top Security

NIBHV

CSL

Connect Security

De Beveiligingsjurist

MPL

Explicate

HID

Paraat

OSEC

Securitas

Oribi ID Solutions

Dahua

Multiwacht

CDVI

Add Secure

ASSA ABLOY

Optex

i-Pro

SMC Alarmcentrale

Centurion

Masset Solutions

VEB

ADI

G4S

ARAS

Brivo

VideoGuard

Nimo Drone Security

Alphatronics

IDIS

CardAccess

Advancis

Gold-IP

GFT

Uniview

SmartCell

Secusoft

Trigion

Hikvision

Traka ASSA ABLOY

Sequrix

Dero Security Products

Service Centrale Nederland

Koninklijke Oosterberg

JMB Groep

Ajax Systems

Regio Control Veldt

Nimo Dog Security

VAIBS

DZ Technologies

Wanneer is het strafbaar met een nepnaam internet op te gaan?

17 september 2015
Redactie
05:30

Roel Stellinga (18) ontdekte vorige maand bij toeval dat zijn foto’s van Facebook werden misbruikt door ene ‘Oscar’.

beveiligingsforuMDat las ik in het AD. Via dit nepprofiel – en dus met zijn foto’s – werden jonge meisjes benaderd. De les van Roels vader: “Als je je account niet goed afschermt, kan het blijkbaar toch vrij gemakkelijk gebeuren dat er misbruik wordt gemaakt van je foto’s.” Met aanverwant de vraag, hoe strafbaar is dat, een nepprofiel?

Op zich is het volgens mij niet strafbaar om een valse naam te gebruiken op internet. Sterker nog, dat is een goed idee vanwege de privacyproblemen die je tegen kunt komen als je onder je eigen naam online gaat.

Bij een naam hoort een plaatje, en als je naam vals is dan ligt het voor de hand om ook niet je eigen foto te gebruiken. Dat gebeurt evenzo massaal, en ook daar lijkt me (afgezien van auteursrecht van de fotograaf) weinig mis mee. Tenminste, zolang het plaatje evident niet de indruk wekt jouzelf af te beelden.

Gebruik je andermans profielfoto, dan wek je de indruk dat jij die persoon bent. Dan zou de vraag voor mij worden, kan jouw publiek die persoon herkennen en dus denken dat jij het bent? Het maakt nogal uit of je zoals hier een foto van een stadsgenoot gebruikt of van een willekeurige Amerikaan als je in Nederland actief gaat chatten en profielen. In dat laatste geval zie ik juridisch gezien niet echt een probleem.

Als je iemand anders identiteit aanneemt, dan heet dat juridisch identiteitsfraude en dat is strafbaar. De wet (art. 231b Strafrecht) bepaalt:

Hij die opzettelijk en wederrechtelijk identificerende persoonsgegevens, niet zijnde biometrische persoonsgegevens, van een ander gebruikt met het oogmerk om zijn identiteit te verhelen of de identiteit van de ander te verhelen of misbruiken, waardoor uit dat gebruik enig nadeel kan ontstaan, wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of geldboete van de vijfde categorie.

(‘Verhelen’ betekent ‘verhullen, achterhouden’.) Hiermee is het dus eenvoudiger geworden dan vroeger: toen was identiteitsfraude op zich niet strafbaar maar moest er ook een ander strafbaar feit worden gepleegd, zoals oplichting of smaad.

Die ander moet “enig nadeel” lijden door de fraude. Enkel chatten met andermans foto lijkt me niet snel ‘nadeel’, tenzij je zoals hier de grens van het strafbare grooming van minderjarigen opgaat. Dat kan immers afstralen op de geportretteerde persoon. Ook het mensen geld aftroggelen omdat ze je herkennen als die ander en bv. een schuld willen aflossen of jou iets lenen, is een vorm van “nadeel” dat onder deze wet strafbaar is.

De praktijk is natuurlijk buitengewoon weerbarstig bij dit soort zaken. Ik verwacht dat je weinig meer voor elkaar zult krijgen dan Facebook het profiel laten opdoeken – NAW-gegevens opeisen bij het sociale netwerk is een theoretische optie, maar vooralsnog niet heel succesvol. Aangifte kan, maar ik heb nog geen succesvolle verhalen daarover gehoord.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

MPL

Suricat

Wordt een partner