Wat er misging bij G4S
G4S kreeg naar eigen zeggen 100.000 aanmeldingen, maar toen vorig week puntje bij paaltje kwam kon het nog geen 7.000 man op de been brengen. Van de omzet van G4S komt 10 procent binnen via de Britse overheid. Vrijwel alle ministeries hebben contracten lopen met G4S.
Buckles erkende gisteren dat de zwaarte van de olympische opdracht is onderschat. De topman zei niet te twijfelen aan de motivatie van de 6.900 mensen die – eerst zien, dan geloven – wel voor 10,80 euro per uur aan het werk gaan. Zij kunnen een bonus van 1,27 euro per uur tegemoet zien als ze de klus goed klaren. Ook verzekerde Buckles, tot lichte verbijstering van zijn gehoor, dat de olympische vergoeding van 73 miljoen euro voor het management niet in gevaar komt. Wat wel in gevaar komt, is de Britse afzetmarkt. Er liggen overheidscontracten ter waarde van miljarden voor het oprapen, maar met Buckles aan het roer is het twijfelachtig of G4S daarvan veel zal veroveren.
Het debacle doet ook twijfels rijzen over de uitbesteding van overheidstaken, een populair bezuinigingsmiddel sinds de Thatcher-jaren. ‘Als het goed gaat, strijken de bedrijven hun winst op, maar als het misgaat, mag de overheid de scherven oprapen’, zo vatte columnist Polly Toynbee de praktische gevolgen van deze neoliberale mode samen in The Guardian.
Lees verder: www.volkskrant.nl