Wat maakt een rolluik effectief inbraakwerend?
Rolluiken worden vaak aangeschaft als zon- en warmtewering, maar ook om inbrekers buiten te houden. Helaas is lang niet elk rolluik geschikt voor inbraakpreventie. En zelfs bij goede inbraakwerende rolluiken zijn vaak extra maatregelen nodig om een geslaagde inbraak te voorkomen.
Rolluiken zorgen ervoor dat inbrekers meer tijd nodig hebben om door de buitenschil van het gebouw te komen en ze hebben een afschrikkende werking op gelegenheidsinbrekers. De mate van inbraakwerendheid hangt af van de gebruikte materialen en de wijze waarop het rolluik bevestigd is. Alleen stalen rolluiken bieden voldoende weerstand tegen de meeste inbraakmethoden. En dan ook alleen als ze zeer stevig verankerd zijn aan de gevel en beschikken over zogenoemde anti-optilveren. Dat zijn stugge veren die als het ware ‘op slot’ staan als het rolluik volledig gesloten is. De anti-optilveren maken het dan onmogelijk om het rolluik omhoog te bewegen. Anti-optilveren zijn overigens alleen te gebruiken bij elektrisch aangedreven rolluiken.
Materiaal en constructie
Een inbraakwerend rolluik bestaat uit dubbelwandige lamellen van verzinkt staal. Bij hogere inbraakrisico’s kan weerstandsklasse RC 4 (WK4) worden geëist. In dat geval worden 23 mm dikke lamellen gebruikt, die gevuld zijn met standaard of brandwerend isolatiemateriaal. Voor de allerhoogste risico’s (defensieklasse) bestaan rolluiken met een kogelwerende vulling. Ook de rails en kast dienen inbraakwerend geconstrueerd en bevestigd te worden.
Inbraakwerende rolluiken worden altijd elektrisch aangedreven via een kettingwielaandrijving met afrolbeveiliging. Het is in te stellen dat het rolluik automatisch sluit als de netspanning uitvalt. Daarvoor is dan uiteraard wel een noodstroomaccu nodig.
Normen
Professionele inbraakwerende rolluiken zijn getest conform NEN 5096, EN 1627-1630, EN 356 of ISO 16936 voor bouwkundige beveiliging. Een rolluik met weerstandsklasse RC 4 (WK4) beschermt niet alleen tegen inbraak, maar ook tegen brand. Het houdt de vlammen tot 150 minuten tegen. Rolluiken kunnen overigens ook een extra gevaar opleveren bij brand. Ze vormen een belemmering voor de brandweer en ze kunnen het ontvluchten bemoeilijken als er bij gesloten rolluiken nog mensen in het gebouw aanwezig zijn. Daarom verdient het de voorkeur om bij een brandmelding automatisch de rolluiken open te laten sturen.
Ook koppeling aan de inbraaksignalering is wenselijk. Dat kan in twee richtingen. Het is mogelijk de rolluiken automatisch te laten sluiten als beweging buiten het gebouw wordt gesignaleerd. En als er geen periferie is, kunnen sensoren aan de rolluiken voor vroegtijdige alarmering zorgen.
Cybersecurity
Behalve aan de buitenschil, kunnen rolluiken ook binnen worden toegepast, om als tweede barrière of als compartimentering te dienen. In het eerste geval wordt het rolluik achter het venster geplaatst. Dit is vaak te zien bij inbraakgevoelige winkels. In opslagruimtes, maar ook bij apotheken zijn rolluiken populair om de ruimte te compartimenteren. Ze vormen dan een scheiding tussen de publieksruimte en de ruimte waar diefstalgevoelige producten aanwezig zijn. Als rolluiken aan de buitenschil worden gebruikt, kan een extra beveiliging tegen ramkraken nodig zijn. Achter het rolluik worden dan bijvoorbeeld stalen profielen gemonteerd. Ook kunnen barrières voor de gevel worden geplaatst, als er sprake is van eigen grond of toestemming van de gemeente.
Tot slot mag het aspect cybersecurity niet worden vergeten. Zoals gezegd zijn alleen elektrisch bedienbare rolluiken inbraakwerend en dan is het niet handig als een crimineel het signaal van de afstandsbediening kan kopiëren en hergebruiken. Als een afstandsbediening wordt gebruikt, dient het signaal daarvan versleuteld te zijn.
Klik hier voor meer info.