Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Kiwa

ARAS

Seris

CSL

VBN

Add Secure

VideoGuard

Brivo

Regio Control Veldt

Explicate

VVNL

PG Security Systems

Eagle Eye Networks

Crown Security Services

ASIS

G4S

Nenova

Multiwacht

VAIBS

Oribi ID Solutions

2N

Dero Security Products

Ajax Systems

SOBA

Genetec

NIBHV

Avigilon Alta

Traka ASSA ABLOY

HID

Aritech

Unii

Hanwha Vision Europe

Connect Security

Centurion

BHVcertificaat.online

OSEC

Lobeco

Alphatronics

Gold-IP

Service Centrale Nederland

Advancis

Trigion

Securitas

Uniview

SmartCell

Network Optix

Optex

CardAccess

IDIS

Masset Solutions

CDVI

NetworxConnect

20face

HD Security

ADI

Bydemes

Bosch Security Systems

Secusoft

VEB

Hikvision

Milestone

SMC Alarmcentrale

i-Pro

Top Security

SmartSD

EAL

Seagate

Paraat

Paxton

Eizo

Akuvox

Sequrix

ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

DZ Technologies

Wat te doen tegen het CryptoLocker ransomware virus?

7 november 2013
Redactie
14:29

Het CryptoLocker virus dat data kaapt, verspreidt zich snel onder Nederlandse PC gebruikers. Dit virus is bijzonder vervelend omdat de bestanden op de computer worden gecodeerd. PC gebruikers dreigen belangrijke documenten en foto’s voor altijd te verliezen. Wat kunt u doen?

Wanneer u ontdekt dat uw systeem een virus heeft, is het te laat. Je zal de criminelen, tot enkele honderden euro’s, moeten betalen om uw documenten en foto’s terug te krijgen.

CryptoLocker virus

Deze gijzelingsoftware, ook wel “ransomware” genoemd, is een toenemende bedreiging. Virusmakers richten zich steeds meer op het afpersen van PC gebruikers. De verspreiding van het virus kan op verschillende manieren maar tot nu toe zijn verspreiding via e-mailbijlagen en webpagina’s de meest voorkomende. Het is niet langer voldoende om weg te blijven van twijfelachtige websites, volstrekt legitieme websites zijn namelijk uitgegroeid tot de grootste bron van besmetting. Zodra uw systeem besmet is en de bestanden op uw PC gecodeerd zijn, kunt u uw bestanden als verloren beschouwen. Het virus maakt gebruik van krachtige asymmetrische encryptie, waardoor het bijna onmogelijk is de data te de-encrypteren zonder sleutel. Het kan een wanhopige situatie zijn om alle gegevens die u op uw PC heeft te verliezen.

Het beste is om proactief te handelen en ervoor te zorgen dat uw beveiligingssoftware up to date is. Ook een cloud gebaseerde back-up oplossing met revisiehistorie is belangrijk, zegt Arne Uppheim, product director van Norman. Goede beveiligingssoftware heeft verschillende mechanismen om bekende malware zoals CrytoLocker te stoppen voordat het het systeem infecteert. Maar als er een ongeluk gebeurt, is het goed om een back-up te hebben, zodat u uw bestanden terug kunt krijgen. Wij adviseren mensen, die zijn getroffen zijn, om niets te betalen. Het zou de georganiseerde misdaad bevorderen en het is geenszins zeker dat u uw bestanden terug krijgt.

Volgens Norman zijn steeds meer gewone legitieme websites een bron van besmetting voor malware. CryptoLocker is tot nu toe met meest verspreid via e-mail attachments en zogenaamde phishing e-mails die zich voordoen als een legitiem bericht. Kwaadaardige software wordt daarnaast regelmatig verspreid via bekende websites waar ze toegang krijgen via advertenties of door de webpagina’s die gehackt zijn.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Seagate

SequriX

Aritech

Suricat

Videoguard

Wordt een partner