Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Genetec

Seris

ADI

Add Secure

Bydemes

SmartCell

ASIS

Alarm Meldnet

Bosch Security Systems

VAIBS

Hikvision

Aritech

EAL

OSEC

Milestone

NetworxConnect

SOBA

VVNL

BHVcertificaat.online

VideoGuard

Distri Company

Alphatronics

Dero Security Products

Traka ASSA ABLOY

HID

Secusoft

Lobeco

Akuvox

Advancis

Top Security

Ajax Systems

Hanwha Vision Europe

Intrasec

Masset

CSL

Kidde Commercial

VBN

G4S

Nenova

CDVI

SmartSD

Crown Security Services

Trigion

MOBOTIX

Gold-IP

Brivo

Securitas

Connect Security

IDIS

2N

Unii

HD Security

Optex

Regio Control Veldt

SMC Alarmcentrale

Sequrix

ASSA ABLOY

Multiwacht

NIBHV

ARAS

VGN Group

Uniview

Seagate

Service Centrale Nederland

Eizo

Synguard

Oribi ID Solutions

Paraat

Eagle Eye Networks

i-Pro

Centurion

Avigilon Alta

Network Optix

Paralax

Paxton

VEB

Wateroverlast kost verzekeraars 160 tot 250 miljoen euro

11 november 2021
Redactie
08:42

In totaal hebben verzekeraars circa 25.000 schademeldingen uit Limburg en Brabant ontvangen als gevolg van de wateroverlast in juli. Het Verbond schat de totale verzekerde schade op zo’n 160 tot 250 miljoen euro. De werkelijke schade is hoger, omdat door de Maas veroorzaakte schade niet gedekt wordt.

Uit een tweede inventarisatie van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat verzekeraars inmiddels zo’n 70 procent van de particuliere schades en circa 50 procent van de zakelijke schades volledig hebben afgehandeld. Grote, complexe waterschades, de invloed van corona en schaarste in de bouwbranche zorgen voor een langer afhandelproces. In totaal hebben verzekeraars circa 25.000 schademeldingen uit Limburg en Brabant ontvangen als gevolg van de wateroverlast in juli. Het Verbond schat de totale verzekerde schade op zo’n 160 tot 250 miljoen euro.

Complexe waterschades
De verzekeraars zeggen alles op alles te zetten om ook de resterende verzekerde schades snel af te handelen, maar lopen aan tegen complexe waterschades. Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond: “Gedupeerden willen begrijpelijkerwijs graag zo snel mogelijk weer terug naar huis of een doorstart maken met hun bedrijf. Dat kost in sommige gevallen veel tijd. Het vervelende aan grote waterschades is dat de droogtijd maanden in beslag neemt.”

Invloed corona en woningnood
Bovendien duurt het in Nederland door de coronacrisis en door de drukte in de bouwbranche (om de schaarste op de woningmarkt aan te pakken) vaak lang voordat bouwmaterialen, inventaris, vakmensen en aannemers beschikbaar zijn om het herstel uit te voeren. Weurding: “Door de watersnood zijn die tekorten in Zuid-Oost Nederland verder vergroot, ondanks pogingen van verzekeraars en herstelbedrijven om vanuit andere regio’s materialen en vakmensen aan te voeren.” De situatie is nog nijpender omdat ook Duitsland en België in juli zwaar zijn getroffen, waardoor vanuit die kant geen hulp te verwachten is. Een schade is voor een verzekeraar overigens pas 100 procent afgehandeld wanneer het hele proces van drogen en volledig herstel is doorlopen.

Omvang schade
De meeste verzekeringsclaims (zo’n 15.600) komen uit Limburg, voor Brabant staat de teller op circa 9.200. Bij elkaar opgeteld goed voor een geschat schadebedrag van tussen de 160 en 250 miljoen euro. Het merendeel van de claims betreft particuliere schades aan woningen en motorvoertuigen (circa 22.300). Bij een kleiner deel (circa 2.500) gaat het om zakelijke schades. De meeste particuliere en zakelijke schades ontstonden door extreme regenval en overstroming van kleine rivieren in Limburg en Noord-Brabant. De grootste schades zien verzekeraars bij ondernemers en particulieren langs de Geul en de Gulp, met Valkenburg als epicentrum. Schade die door de Maas is veroorzaakt kan alleen bij de overheid worden geclaimd.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Suricat

SequriX

Seagate

Artitech Kidde Commercial

Boon Edam

Distri Company

Videoguard

Wordt een partner