Weer flink wat verbeteringen doorgevoerd in Ajax OS Malevich

Voor beheer van het populaire draadloze signaleringssysteem brengt Ajax Systems versie 2.12 van OS Malevich uit. Deze biedt extra mogelijkheden, verbeterd comfort, meer veiligheid bij brandalarm en neemt een aantal kleine ergernissen weg.

De belangrijkste verbetering is een automatische waarschuwing als er problemen zijn met de cloud-verbinding voor het brandalarm. Via 4G, Ethernet of WiFi ontvangt de gebruiker een melding, zodat actie ondernomen kan worden. In de service-instellingen van de hub zijn specifieke communicatiekanalen te selecteren waarover moet worden gerapporteerd bij een verloren of uitgeschakelde verbinding.

Onderling verbonden brandmeldsystemen
Bij brand in een appartementencomplex met meerdere verdiepingen is het belangrijk dat alle bewoners worden gealarmeerd. Met de onderling verbonden FireProtect-detectoren kan dat. Een nadeel is echter dat dit ook gebeurt bij onnodig alarm, bijvoorbeeld als iemand eten laat aanbranden. Om dat te voorkomen kunnen bewoners het onderling verbonden alarm vertragen. Maar dat kan nare gevolgen hebben als het om een echte brand gaat. Ajax wil daarom de menselijke invloed tot een minimum beperken. In OS Malevich 2.12 kan de gebruiker daarom alleen de detectoren dempen uit dezelfde groep, dus in de eigen woning. De detectoren in andere woningen worden niet beïnvloed. De gebruiker beoordeelt alleen de echtheid van een brandalarm in zijn eigen woning en als er gevaar is voor de andere bewoners zal het onderling verbonden alarm hen waarschuwen. Als een onnodig alarm een onderling verbonden alarm laat afgaan in alle woningen, kan alleen de systeembeheerder het alarm dempen.

Sirene als winkelbel
Een andere nieuwe mogelijkheid is die van de ‘winkeldeurbel’. Als het alarmsysteem is uitgeschakeld, kan de sirene een beltoon laten horen als een bepaalde deur wordt geopend. Dat kan de winkeldeur zijn, maar ook de achterdeur van een woning. Iemand komt dan overdag niet onopgemerkt binnen. Via de app is het volume van de bel in te stellen. Ook zijn verschillende signalen mogelijk, wat handig is als er meerdere deuren zijn. De sirene moet wel firmware 5.55.1.0 of nieuwer hebben, anders werkt het niet. De bel-functie werkt ook nog niet op de StreetSiren en StreetSiren DoubleDeck.
Als laatste zijn nu sirenewaarschuwingen in de nachtstand uit te schakelen. Dat is prettig als iemand ’s avonds laat thuiskomt en niet met het inloopsignaal het gezin wil wakker maken. Daarom zijn in de sirene-instellingen de waarschuwingen voor de activering van de nachtstand en vertragingen nu gescheiden. Er is er een voor binnenkomst en een voor vertrek. Ook hierbij is het volume in te stellen.

Alle Ajax-hubs zullen OS Malevich 2.12 binnen vier weken ontvangen. De update wordt automatisch geïnstalleerd wanneer het beveiligingssysteem wordt uitgeschakeld en de hub wordt aangesloten op een externe stroomvoorziening. Wie de update niet heeft ontvangen, dient te controleren of de automatische software-update is ingeschakeld in de service-instellingen van de hub.

Deel dit artikel via: