Weer geslaagde editie van ADI Expo België

Vrijdag 16 september vond in het Stayen-stadion in Sint-Truiden de Belgische editie van de ADI Expo plaats. Thema was ‘van product naar geïntegreerde oplossingen’. De vraag vanuit de markt wordt steeds complexer en ADI wil als distributeur de installateurs helpen deze vraag te blijven invullen.

Voor dat laatste is in 2015 onder andere een projectteam in het leven geroepen, met specialisten die op afstand of eventueel zelfs op locatie kunnen assisteren bij het creëren van complexe oplossingen met producten van verschillende merken. Tijdens de Expo werd een deel van dit team nog eens voorgesteld aan de bezoekende installateurs. “Eindgebruikers zijn over het algemeen niet geïnteresseerd in producten, maar in oplossingen”, benadrukte algemeen directeur Koen van Rooij van ADI Benelux. “Daarom hebben we nu een team dat kan meedenken over welke oplossingen voor de installateur en de eindklant het beste zijn.”

Voorraad
Fabrikanten hebben uiteraard het liefst dat installateurs alles bij hen kopen en komen daarom zelf ook steeds meer met geïntegreerde oplossingen. Maar de trend is toch dat met open standaards wordt gewerkt, zodat bijvoorbeeld een camerasysteem van merk X naadloos kan samenwerken met een toegangssysteem van merk Y en een inbraaksysteem van merk Z. Die producten moeten dan natuurlijk wel leverbaar zijn en dat is in deze tijden van schaarste aan componenten niet vanzelfsprekend. De Rooij legde daarom extra de nadruk op het voorraadbeheer bij ADI. “We hebben voor 20 miljoen euro aan voorraad in ons magazijn en zorgen ervoor dat ‘core producten’ minimaal 50 dagen leverbaar zijn.”

Noviteiten
Tijdens de Expo was een aantal interessante noviteiten te zien. Axis demonstreerde een panoramacamera met meerdere sensoren, waarvan de beelden als één panoramabeeld worden weergegeven. Nieuw was ook toegangsverlening met een dynamische QR-code. Deze verandert voortdurend, zodat het niet mogelijk is om binnen te komen met een QR-foto van een screenshot. Verder werd een integratie getoond met Synergis Access Control van Genetec.
Bij CDVI werd uitgelegd hoe belangrijk cybersecurity is voor een toegangssysteem. Deze fabrikant levert daarom nu technologie waarbij de communicatie volledig versleuteld wordt.

Cloud
RISCO had al een toegangssysteem, maar heeft toegangsbeheer nu geïntegreerd in LightSys+. Dit maakt vergaande integratie van toegangsbeheer en inbraakdetectie mogelijk. Verder toonde de Israëlische fabrikant een nieuwe mogelijkheid om systemen via de cloud te configureren.

Texecom speelt in op de toenemende vraag naar componenten in hoogglans wit of zwart. De Capture-detectoren worden nu in deze kleuren geleverd, evenals de draadloze magneetcontacten en het bediendeel. Onder de behuizing zit ook een noviteit, namelijk volledig versleutelde en gecertificeerde communicatie met de PAC voor projecten waar SP5 of DP4 wordt gevraagd. Via SmartCom is deze geavanceerde apparatuur moeiteloos te installeren en vanuit de PAC te configureren door daarin getrainde specialisten. Texecom maakt zeer binnenkort bekend welke PAC’s dit in de Benelux gaan ondersteunen.

Workshops
Tijdens de Expo vonden doorlopend workshops plaats, waar installateurs meer over de getoonde systemen te weten konden komen.
Buiten waren camera’s opgesteld, zodat binnen op beeldschermen de kwaliteit in de praktijk kon worden getoond.
Bosch liet daarbij onder andere zien welke ingebouwde analytics-mogelijkheden er tegenwoordig zoal zijn.
Nieuw bij Optex was de inbraakdetector Flipx met roteerbare lens. Door eenvoudigweg de case te verwijderen en de lens 180° te draaien is het detectiegebied te wijzigen van 85 graden breed voor het bedekken van grote open ruimtes tot slechts 5 graden voor het bedekken van smalle passages of ramen. Het unieke pyro-elektrische element zorgt voor verhoogde nauwkeurigheid en prestaties.
Paxton demonstreerde hoe makkelijk toegangsbeheer en cameratoezicht te integreren zijn via Paxton10.

Voor wie de ADI Expo in België gemist heeft, is er op 13 oktober een herkansing in Utrecht. Inschrijven kan via deze website.

Deel dit artikel via: