Weer verdachten aangehouden van overval goudtransport

De politie is er in geslaagd de zevende en achtste verdachte aan te houden van de overval op het waardetransport op 19 mei in Amsterdam Noord. Zes eerder aangehouden verdachten, uit België en Frankrijk, zitten sinds eind mei vast. Een van de verdachten, een 47-jarige Fransman, kwam tijdens het vuurgevecht met de politie om het leven.

De Nederlandse, Belgische en Franse politie zijn nog altijd op zoek naar personen die betrokken waren op de spectaculaire overval, waarbij voor zo’n vijftig miljoen euro aan goud en edelstenen werd buitgemaakt. Dat gebeurde toen een waardetransportwagen bij Schöne Edelmetaal aan de Meeuwenlaan in Amsterdam Noord arriveerde. De overvallers hadden er niet op gerekend dat de politie in de buurt was. Die schaalde direct op en zette de achtervolging in die met veel geweld eindigde in Broek in Waterland. Daarbij moesten agenten met hun dienstwapens het opnemen tegen met Kalasjnikovs gewapende gangsters.

Nieuwe verdachten
Tijdens een gezamenlijke actie van de Nederlandse, Belgische en Franse politie zijn nu in Frankrijk en België een man en een vrouw aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij de overval. De gezamenlijke politieactie besloeg twee dagen: maandag en dinsdag werden de aanhoudingen verricht en dinsdag werden een winkelpand in Parijs en de woningen van de verdachten doorzocht. De 20-jarige vrouwelijke verdachte komt uit het Belgische Ganshoren. De tweede verdachte is een 44-jarige man uit Parijs. De vrouw werd in haar woning aangehouden en de Fransman was onderweg toen hij werd aangehouden. Tijdens de doorzoekingen zijn onder meer auto’s en gegevensdragers in beslag genomen.

Internationale samenwerking
Na de overval werden al snel verdachten aangehouden en het rechercheteam van Amsterdam ging met het onderzoek van deze verdachten verder. Als snel werd duidelijk dat meer verdachten bij deze overval betrokken waren en de Landelijke Recherche deed het vervolgonderzoek naar deze verdachten. Hierbij was een goede samenwerking tussen België, Frankrijk en Nederland zeer belangrijk. Hierop werd een zogenoemd Joint Investigation Team (JIT), een internationaal onderzoeksteam dat speciaal voor deze zaak is gevormd. Dit onderzoeksteam kwam tot stand met ondersteuning van Eurojust, dat ook de actie van vandaag mede voorbereidde.

Meer aanhoudingen
De verdachten zijn door de Belgische respectievelijk Franse politie in verzekering gesteld. Nederland zal de Belgische en Franse autoriteiten om hun overlevering verzoeken zodat het strafrechtelijk onderzoek en de vervolging verder in Nederland kan plaatsvinden. Politie en OM hebben eerder gezegd naar nog minimaal drie verdachten op zoek te zijn. Het is nog te vroeg om aan te geven of de nu aangehouden personen tot die drie verdachten gerekend kunnen worden. Politie en OM sluiten sowieso niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen.

Pro forma
Sinds eind mei zitten zes mannen tussen de 24 en de 44 jaar oud (drie afkomstig uit Frankrijk en twee uit België, woonplaats één verdachte is onbekend) vast. De zes worden ervan verdacht op woensdag 19 mei de waardetransportauto met edelmetalen te hebben overvallen en daarbij met automatische wapens te hebben geschoten. Een zevende verdachte, een 47-jarige Fransman, is bij de schotenwisseling om het leven gekomen. Op maandag 15 november staan de zes verdachten weer op een pro formazitting voor de rechter.

Deel dit artikel via: