Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Optex

Advancis

Oribi ID Solutions

VideoGuard

Eagle Eye Networks

CDVI

Masset Solutions

2N

SOBA

CSL

ADI

DZ Technologies

Seris

Ajax Systems

RoSecure

Regio Control Veldt

VVNL

OSEC

NIBHV

Unii

Avigilon Alta

Kiwa

PG Security Systems

Uniview

Bosch Security Systems

ASSA ABLOY

Centurion

BHVcertificaat.online

Service Centrale Nederland

Alphatronics

Multiwacht

Genetec

ASIS

Paxton

GFT

Nimo Dog Security

VBN

SMC Alarmcentrale

EAL

De Beveiligingsjurist

Paraat

Alarm Meldnet

G4S

SmartCell

SmartSD

Sequrix

Explicate

Brivo

Dero Security Products

CardAccess

IDIS

Lobeco

ARAS

Eizo

Trigion

i-Pro

Connect Security

Securitas

VAIBS

Traka ASSA ABLOY

Nenova

HD Security

Add Secure

Secusoft

JMB Groep

Hanwha Vision Europe

Nimo Drone Security

HID

Hikvision

Akuvox

NetworxConnect

Crown Security Services

20face

VEB

Gold-IP

Bydemes

Top Security

Seagate

Milestone

Weerwind wil ontsnappen strafbaar maken

15 mei 2024
Redactie
06:27

Ontsnappen uit gevangenissen en tbs-klinieken wordt strafbaar. Dat kondigt minister Weerwind van Rechtsbescherming aan. Het is niet voor het eerst dat het kabinet dit wil, maar de benodigde wetswijziging laat al jaren op zich wachten.

De Tweede Kamer wilde het ontsnappen uit gevangenissen al in 2019 strafbaar stellen. Er is echter nog geen aparte straf mogelijk als iemand ontvlucht. Op verzoek van het kabinet deed de Vrije Universiteit in Amsterdam onderzoek naar de voors en tegens van strafbaarstelling van ontsnapping. Het helpen ontsnappen van een gevangene is overigens wel strafbaar. Ook strafbaar is het plegen van vernielingen of bedreigen van personeel bij de ontsnapping. De Kamer wil echter dat de ontsnapte gedetineerde in alle gevallen wordt gestraft. Dit omdat ontsnappen het gezag van justitie zou ondermijnen en gevoelens van onveiligheid teweeg brengt in de samenleving.

Tegenargumenten
De onderzoekers van de VU ontdekten dat ontsnappen in sommige landen wel, en in andere landen niet strafbaar is. In Nederland werd vaak als argument tegen strafbaarstelling gebruikt dat het gaat om een uiting van de natuurlijke drang naar vrijheid van ieder mens en dat het een tekortkoming van justitie is als een gedetineerde weet te ontvluchten. Daarnaast is het de vraag of wetgeving echt nodig is, omdat ontsnappingen relatief weinig voorkomen. Volgens de onderzoekers kan beter vooraf worden ingeschat hoe groot de kans is dat iemand probeert te ontsnappen, zodat de gedetineerde eventueel op een strenger beveiligde locatie kan worden opgesloten, verlof kan worden geweigerd of een voorwaardelijke invrijheidstelling kan worden afgewezen.

Enkelband doorknippen
Wat geldt voor de celstraf, geldt ook voor het doorknippen van een elektronische enkelband. De onder toezicht gestelde kan hooguit worden vervolgd voor vernieling van staatseigendom. De Kamer wil dat ook het zich onttrekken aan elektronisch toezicht zwaarder bestraft gaat worden. Juristen vinden extra wetgeving voor ontsnappingen niet nodig. Veelal volgt al straf doordat voorwaarden worden geschonden. Zo kan de kans op voorwaardelijke vervroegde invrijheidstelling worden verspeeld. Bovendien is de kans uiterst klein dat een gedetineerde ontsnapt, zonder iets strafbaars te plegen.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner