Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Avigilon Alta

Eagle Eye Networks

Top Security

Trigion

i-Pro

De Beveiligingsjurist

Kiwa

Add Secure

Lobeco

Service Centrale Nederland

Regio Control Veldt

Advancis

Multiwacht

Uniview

HID

Masset Solutions

Akuvox

VBN

PG Security Systems

ASIS

Seagate

Bosch Security Systems

NetworxConnect

Securitas

Nimo Drone Security

Dero Security Products

SMC Alarmcentrale

Gold-IP

Hanwha Vision Europe

G4S

CardAccess

DZ Technologies

GFT

Alphatronics

Eizo

Genetec

Paxton

Ajax Systems

RoSecure

Oribi ID Solutions

Milestone

ASSA ABLOY

Seris

Unii

VEB

SmartCell

HD Security

Nenova

CDVI

BHVcertificaat.online

Crown Security Services

Optex

VVNL

Bydemes

Centurion

VideoGuard

SOBA

Hikvision

2N

OSEC

Explicate

Alarm Meldnet

Brivo

JMB Groep

CSL

SmartSD

NIBHV

Connect Security

IDIS

Nimo Dog Security

ARAS

20face

Paraat

Traka ASSA ABLOY

Secusoft

VAIBS

EAL

ADI

Sequrix

Wel of geen taakstrafverbod bij geweld tegen beveiliger

17 juni 2021
Redactie
14:17

Mogen rechters onderscheid maken in het bestraffen van geweld tegen beveiligers die een publieke taak vervullen en tegen beveiligers die voor particuliere opdrachtgevers werken? VVD en D66 hebben hierover in de Eerste Kamer kritische vragen gesteld aan het kabinet.

Het kabinet wil dit onderscheid maken bij de uitbreiding van het verbod op het opleggen van een taakstraf. Dat verbod zou alleen gaan gelden voor geweld tegen beveiligers met een publieke taak. De VVD, die in de Tweede Kamer een amendement zag sneuvelen om geweld tegen alle beveiligers met hechtenis te bestraffen, noemde in de Eerste Kamer het onderscheid dat het kabinet wil maken “theoretisch”. Het kabinet vindt dat een particuliere beveiliger een stap terug kan doen en de politie kan waarschuwen. Ard van der Steur wees, er tijdens een deskundigenbijeenkomst van de Eerste Kamer al op dat dit in de praktijk niet zo werkt. In situaties waarin beveiligers als zodanig herkenbaar zijn, bijvoorbeeld op festivals en in winkels kunnen ze vaak niet op de politie wachten om de rust te herstellen. De VVD-fractie in de Eerste Kamer vraagt het kabinet om “een meer op de praktijk toegesneden reactie” op het onderscheid dat het wenst te maken tussen de ene en de andere beveiliger.

Onduidelijkheden
D66 (zelf overigens tegenstander van uitbreiding van het taakstrafverbod) vreest dat het onderscheid tussen geweld tegen bijvoorbeeld de beveiliger van een supermarkt en de beveiliger van een publieke ruimte tot “onduidelijkheden” zal leiden. “De aard van het werk, het bewaken en beschermen, blijft hetzelfde. Is dan alleen de status van de opdrachtgever/werkgever (overheid of particulier) doorslaggevend?” Ook vraagt D66 zich af hoe voor burgers duidelijk kan zijn dat iemand een publieke functie vervult, zeker omdat de regering zegt dat het dragen van onderscheidende kleding daarvoor niet doorslaggevend is. Wat gebeurt er als burgers geweld gebruiken tegen een ‘stille’ die is ingezet tijdens een massademonstratie die uit de hand dreigt te lopen?”

Volgens Ard van der Steur van de Nederlandse Veiligheidsbranche bewijst de discussie in de Eerste Kamer dat het onderscheid dat het kabinet wenst te maken niet alleen onwerkbaar, maar ook onethisch is. “Aan alle beveiligers stellen burgers hoge eisen, ze verdienen een gelijke rechtsbescherming.”

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

SequriX

Wordt een partner