Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

BHVcertificaat.online

EAL

De Beveiligingsjurist

Alphatronics

Avigilon Alta

Add Secure

VideoGuard

CSL

Ajax Systems

NIBHV

Secusoft

SmartSD

OSEC

SOBA

Paraat

i-Pro

Network Optix

CardAccess

Eagle Eye Networks

Seagate

Service Centrale Nederland

ASSA ABLOY

Advancis

JMB Groep

ASIS

Nimo Dog Security

HD Security

DZ Technologies

Top Security

Masset Solutions

Traka ASSA ABLOY

Connect Security

Brivo

Gold-IP

Trigion

ADI

SmartCell

Hanwha Vision Europe

Unii

Crown Security Services

Seris

VBN

Genetec

Bydemes

RoSecure

Centurion

Uniview

Explicate

Lobeco

Bosch Security Systems

SMC Alarmcentrale

VEB

Multiwacht

Eizo

ARAS

Regio Control Veldt

Hikvision

Kiwa

VVNL

Oribi ID Solutions

Nenova

20face

CDVI

Akuvox

PG Security Systems

Dero Security Products

Alarm Meldnet

Securitas

NetworxConnect

GFT

Optex

Sequrix

HID

Nimo Drone Security

IDIS

VAIBS

Milestone

G4S

Paxton

2N

Welke buitendetectie is het meest geschikt?

9 februari 2021
Redactie
00:00

Er is een grote verscheidenheid aan technologieën om terreinen rond gevoelige objecten te beveiligen. Een van de nieuwste is cameratoezicht met videocontentanalyse (VCA). Foxstream legt uit hoe hiermee een goed compromis is te bereiken tussen kosten en veiligheidsniveau.

Welke technologie het beste is, hangt af van diverse factoren. Soms is radar ideaal, terwijl in een andere situatie hekwerkdetectie weer beter kan zijn. Het gaat vooral om de bedoeling van de beveiliging. Gaat het alleen om het detecteren van indringers, of is het ook belangrijk dat deze vertraagd worden en er een goed signalement verkregen wordt? Van belang is dat de indringer niet slaagt in zijn opzet. De beveiligingsschillen dienen daarom zodanig vertragend te zijn dat er tijdig interventie kan plaatsvinden. Daarnaast dient detectie zo betrouwbaar te zijn, dat de kans op onnodige interventie minimaal is. Moderne technologie maakt dat mogelijk.

Uitdaging
Een terrein rond het object is ideaal, omdat dan al detectie kan plaatsvinden voordat de buitenste schil van het object wordt aangevallen. Aan de andere kant is buitendetectie aanzienlijk moeilijker dan binnendetectie. De uitdaging is een systeem dat alleen op mensen of eventueel voertuigen reageert. Vervolgens moet dit ook nog binnen het budget van de gebruiker passen, waarbij het raadzaam is om uit te gaan van de gebruikskosten en niet van de aanschafkosten. Verder zijn omgevingsfactoren van belang, evenals het normale gebruik van het terrein en de snelheid waarmee interventie mogelijk is.

Technologieën
Welke technologieën zijn er zoal? Voor kleinere terreinen met een relatief laag risico is virtueel hekwerk met actief infrarood mogelijk. Dit werkt betrouwbaar op vlak terrein en geeft nauwelijks onnodig alarm. Schokdetectiekabels zijn eenvoudiger te installeren en te onderhouden en geschikter voor terreinen met bochtige grenzen. Wel zijn ze kwetsbaar en is het erg moeilijk om de gevoeligheid zodanig in te stellen, dat alleen op mensen wordt gereageerd. Betrouwbaarder zijn kabels, die overklimmen en vernieling van hekwerk detecteren. Eventueel is uitbreiding met schrikdraad mogelijk, al gelden daarvoor wel strenge veiligheidsvoorschriften. Al deze systemen hebben als nadeel dat een camerasysteem nodig is om alarmen te verifiëren en een signalement van de indringers te verkrijgen.

Ondergrondse detectie
Voor zeer grote terreinen en terreinen in een agressief milieu verdienen ondergrondse glasvezelsensoren de voorkeur. De aanleg hiervan is wel erg specialistisch werk en reparatie kan flink in de papieren lopen. Drukkabels hebben die nadelen niet. Bij gewone terreinomstandigheden kunnen ingegraven kabels met een elektromagnetisch veld worden gebruikt. Die vragen nagenoeg geen onderhoud en gaan net als drukkabels zeer lang mee. Verder zijn microgolfbarrières mogelijk. Deze werken tot op afstanden van 250 meter. Ondergrondse systemen worden niet beïnvloed door weersomstandigheden, maar stellen vaak wel specifieke eisen aan het terrein. Bomen en metalen hekken kunnen de werking negatief beïnvloeden. Bovendien vereisen ook deze systemen camera’s om de oorzaak van detectie te kunnen onderzoeken.

Videocontentanalyse
Het gebruik van slimme camera’s geeft meer kans op onnodig alarm dan sommige van de eerder beschreven technologieën, maar de nauwkeurigheid wordt steeds groter. Bovendien is de oorzaak van het alarm direct te bekijken. Met het oog op detectie zijn thermische camera’s betrouwbaarder, al bieden die geen identificeerbaar beeld. Tegenwoordig zijn er echter ook camera’s die zowel een thermisch als een optisch element hebben. In combinatie met VCA bieden die een betrouwbare detectie en zorgen ze voor een goed signalement van indringers. Wel is het van groot belang dat het installatiebedrijf in staat is en de moeite neemt om het systeem correct te configureren. Dat kan nooit in één keer.

Toepassingen
De software van Foxstream helpt bij het perfectioneren van het systeem. Alarmen worden direct met beeld naar de meldkamer gestuurd, waarna de centralist de melding met één klik kan verifiëren. De open structuur van de software maakt het mogelijk om eenvoudig geïntegreerde systemen te bouwen. De meeste meldkamersystemen en beeldschermen worden ondersteund, waardoor de installatie- en configuratiekosten beperkt blijven. Detectie van indringers is mogelijk, maar ook van (te) grote drukte op een locatie, verkeersovertredingen of ander verboden gedrag. Verder is de technologie te gebruiken voor het verkrijgen van business intelligence, zoals het aantal klanten dat per tijdseenheid een winkel bezoekt.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

SequriX

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner