Wereldwijd ruim 1,4 miljard gegevens gestolen
In 2016 werden per dag vier miljoen persoonlijk gegevens gestolen van websites of bedrijven. Dat heeft beveiligingsbedrijf Gemalto uitgerekend. Over het hele jaar komt dit neer op 1,4 miljard gegevens, wat een stijging betekent van 86 procent ten opzichte van 2015.
Het rapport is volgens Gemalto gebaseerd op een analyse van 1792 datalekken die vorig jaar plaatsvonden. Deze worden opgenomen in de zogenoemde Breach Level Index (BLI). Gemalto kijkt daarbij ook naar de ernst van de datalekken op basis van een aantal indicatoren.
Identiteitsdiefstal
Vorig jaar bleek het in 59 procent van de gevallen te gaan om identiteitsdiefstal. ID-gegevens stelen is makkelijker dan het stelen van geld via internet, terwijl de opbrengsten fors zijn. Criminelen hechten veel waarde aan identiteitsgegevens, omdat er makkelijk mee gefraudeerd kan worden. Het is dan meegenomen als een ontfutseld wachtwoord dan ook op vele andere websites is te gebruiken, wat vaak het geval is.
Encryptie
Hackers en cybercriminelen vormen volgens Gemalto nog steeds de belangrijkste oorzaak van datalekken. In slechts negen procent van de gevallen bleken de datalekken door medewerkers te zijn veroorzaakt. In één procent van de gevallen bleken de hackers in opdracht van een overheid te werken. Veel datalekken zouden volgens het beveiligingsbedrijf te voorkomen zijn geweest, als men de moeite had genomen de gegevens te versleutelen. Dat biedt nog geen waterdichte garanties, maar het is wel gebleken dat bij verreweg de meeste datalekken (95,8 procent) er geen encryptie is toegepast.