Wet maakt digitale spionage en bedrijfsspionage strafbaar

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een nieuwe wet die Nederland beter moet beschermen tegen moderne spionage. De bestaande wetgeving, die nog stamde uit de tijd van klassieke spionage, was verouderd. Met de vernieuwde wet worden nu ook digitale spionage en het doorspelen van gevoelige bedrijfsinformatie aan buitenlandse partijen strafbaar gesteld.
Minister van Justitie en Veiligheid, David van Weel, benadrukt het belang van deze wet: “Onze oude wetten waren bedoeld voor klassieke spionnen, maar tegenwoordig komen dreigingen ook van hackers en economische spionnen. Met deze wet wapenen we ons tegen moderne dreigingen.” De wet treedt in werking vóór de NAVO-top in juni, een moment waarop Nederland volgens Van Weel een aantrekkelijk doelwit is voor vijandige landen.
Spionage bij Nederlandse bedrijven
De AIVD waarschuwt al jaren dat niet alleen de overheid, maar ook bedrijven zoals ASML een gewild doelwit zijn. De chipmachinefabrikant, met zijn revolutionaire technologie voor de productie van geavanceerde chips, heeft al te maken gehad met economische spionage.
Vorig jaar werd bekend dat een Russische oud-medewerker jarenlang bedrijfsdocumenten had gestolen, mogelijk in opdracht van de Russische inlichtingendienst SVR. Op basis van de oude wet kon hij niet voor spionage worden vervolgd. De nieuwe wet maakt dat nu wel mogelijk en stelt het Openbaar Ministerie in staat om ook zonder aangifte van bedrijven op te treden.
Strengere straffen
De maximale straf voor spionage wordt verhoogd van zes maanden naar acht jaar cel. In ernstige gevallen, zoals wanneer spionage leidt tot de dood van een persoon, kan zelfs twaalf jaar gevangenisstraf worden opgelegd. Van Weel hoopt dat de strengere straffen een afschrikwekkend effect zullen hebben.
De wet kreeg brede steun in zowel de Tweede als de Eerste Kamer en wordt gezien als een noodzakelijke stap om Nederland beter te beschermen tegen buitenlandse inmenging.