Wetenschappelijk onderzoek naar veiligheid evenementen
Volgens Eric van Eerdenburg van Mojo Concerts kan de evenementensector het nog een half of misschien een heel jaar uithouden. “En dan zijn wij weg”, waarschuwde hij op EenVandaag. Hij wil zo snel mogelijk een kans krijgen om aan te tonen dat festivals en concerten ook via de RIVM-richtlijnen mogelijk zijn.
Als eind dit jaar een vaccin tegen corona beschikbaar komt is het nog niet zeker of evenementen weer kunnen doorgaan. Want niet alleen de organisatoren zelf zijn in grote problemen terecht gekomen door de coronacrisis, ook hun toeleveranciers – zoals evenementenbeveiligers – verkeren in zwaar weer. Inmiddels vinden hier en daar wel weer evenementen plaats, zoals afgelopen weekend Haarlem Jazz & More, maar die zijn nauwelijks rendabel omdat maar beperkt publiek mag worden toegelaten.
Geen overzicht
Van Eerdenburg baalt ervan dat evenementen als Lowlands nog steeds verboden zijn, terwijl de horeca gewoon open mag en ook kermissen weer zijn toestaan. De overheid wil van de sector een beleidsvoorstel zien, maar de baas van Mojo zegt niet te weten waarop hij dat zou moeten baseren. Want niemand – ook politici niet – heeft volgens hem overzicht over wat er nu werkelijk aan de hand is. Om daar zelf meer duidelijkheid over te krijgen schakelde zijn bedrijf de bekende specialist Ira Helsloot in, die hoogleraar is in Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit. Hij hoopt zo richting overheid wetenschappelijk te kunnen onderbouwen dat evenementen ook zodanig zijn te organiseren, dat het veilig blijft voor de bezoekers. Helsloot staat echter wel bekend als een groot tegenstander van de coronamaatregelen, waardoor getwijfeld zou kunnen worden aan de objectiviteit van zijn bevindingen.
Niet alleen fysieke klachten
Volgens Helsloot moet de overheid inzien dat het coronavirus niet alleen tot fysieke klachten leidt en niet alleen mensen treft die met het virus besmet zijn. Er wordt ook veel psychisch leed veroorzaakt. Vele duizenden mensen zijn sinds april dit jaar hun baan kwijtgeraakt door de pandemie. Zeker binnen de evenementensector is dat gebeurd, maar ook bij organisaties die evenementen faciliteren, zoals theaters, beursgebouwen, stadions, cateraars en natuurlijk beveiligers. Het gaat om een derde tot de helft van het totaal aantal medewerkers in de evenementensector, aldus Van Eerdenburg. En dat terwijl volgens hem 420.000 scholieren 6 uur per dag een week lang bij elkaar in de klas zitten. De Mojo-baas zegt begrip te hebben voor de maatregelen van het kabinet, maar hij wil een discussie met de overheid en het publiek over wat wel mogelijk is. Hij verklaart ook niet uit te zijn op succes op korte termijn, want dan ‘gaat de boel na twee maanden weer op slot’ als blijkt dat hij ongelijk heeft gehad.