Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

VAIBS

Oribi ID Solutions

VideoGuard

NIBHV

Eizo

Bosch Security Systems

Bydemes

Secusoft

Eagle Eye Networks

RoSecure

Paxton

VEB

Genetec

HID

Lobeco

ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

Alarm Meldnet

Centurion

G4S

Nimo Drone Security

Avigilon Alta

Network Optix

De Beveiligingsjurist

Paraat

NetworxConnect

SmartSD

ASIS

VBN

20face

Milestone

CSL

VVNL

PG Security Systems

Hanwha Vision Europe

HD Security

IDIS

ARAS

GFT

Trigion

Securitas

Alphatronics

SOBA

Unii

i-Pro

SmartCell

Masset Solutions

Optex

Dero Security Products

ADI

2N

Multiwacht

Top Security

OSEC

Seris

Advancis

Connect Security

Ajax Systems

Uniview

DZ Technologies

JMB Groep

SMC Alarmcentrale

Akuvox

Regio Control Veldt

Nenova

Kiwa

Hikvision

Gold-IP

Service Centrale Nederland

Sequrix

Explicate

CDVI

Brivo

Traka ASSA ABLOY

CardAccess

Seagate

Crown Security Services

EAL

Add Secure

Nimo Dog Security

Wetenschappers waarschuwen voor fragmenterende wereldorde

2 juli 2024
Redactie
10:10

Nederland zal pijnlijke keuzes moeten maken om overeind te blijven in een steeds turbulenter en grimmiger wereldorde. Dat concludeert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in het rapport Nederland in een fragmenterende wereldorde.

Er is sprake van drie diepgaande veranderingen in de internationale verhoudingen. Zo zijn er nu in plaats van één (de VS) vijf grootmachten: de VS, China, India en Rusland en de EU. Daarnaast zijn er assertieve middelgrote machten zoals Iran, Turkije en Brazilië. De toenemende concurrentie tussen deze geopolitieke spelers doet zich nu ook voor op tonelen die lange tijd daarvan gevrijwaard bleven, de chipsindustrie, de universiteiten, de beide poolregio’s en het internet. Het liberaal-Westerse wereldbeeld ondervindt elders in de wereld maar ook in Westerse landen zelf steeds meer concurrentie van onder meer traditionalistische, populistische en post-koloniale denkbeelden. De tijd dat Nederland kon meebewegen op voor ons land gunstige internationale verhoudingen is daarmee voorbij. Door deze drievoudige fragmentatie zullen vaker spanningen ontstaan tussen de drie strategische prioriteiten van ons buitenlands beleid: weerbaarheid, welvaart en waarden. Nederland kan daarvoor niet wegduiken. Het zal soms pijnlijke keuzes moeten maken. De WRR beveelt de regering aan om Nederland politiek robuust te maken, de Nederlandse inzet in multilaterale samenwerking te herijken en met de hele samenleving te mobiliseren en te werken.

Over de WRR
De WRR heeft tot taak om de regering en het parlement op wetenschap gebaseerd en onafhankelijk advies te geven over ontwikkelingen die de samenleving op de lange termijn kunnen beïnvloeden. De WRR wijst de regering op tegenstrijdigheden en verwachte knelpunten, formuleert probleemstellingen over grote beleidsvraagstukken en stelt beleidsalternatieven voor. Om te komen tot een goed werkprogramma legt de WRR zijn oor regelmatig te luisteren in en buiten Den Haag bij bewindslieden, bestuurders, beleidsmakers, politici, wetenschappers en het bedrijfsleven en maatschappelijk veld.
Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Seagate

Videoguard

SequriX

Suricat

Wordt een partner