Wetenschapsorganisatie NWO afgeperst door beruchte hackers

De servers van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zijn getroffen door ransomware. Een hackersgroep die zich DoppelPaymer noemt eist losgeld, maar daar wil de NWO niet op ingaan.

De NWO is de belangrijkste financier van de Nederlandse wetenschap en valt onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De organisatie heeft een budget van bijna 1 miljard euro per jaar voor subsidiëring van wetenschappelijk onderzoek. Ook reikt de NOW de Spinozapremie en de Stevinpremie uit. Op 8 februari wisten hackers zich toegang te verschaffen tot het netwerk. Niet alleen werden de computers gegijzeld met ransomware, er werd ook gedreigd dat vertrouwelijke informatie openbaar zou worden gemaakt. De hackers zouden miljoenen euro’s eisen.

Geen principes
De NWO doet geen uitlatingen over de hoogte van het gevraagde losgeld. Wel zegt de organisatie niet van plan te zijn om op de eisen van de hackers in te gaan. Die hebben daarop een deel van de vertrouwelijke documenten op hun website op het darkweb gepubliceerd. De hackers noemen zich DoppelPaymer en richten zich op kapitaalkrachtige organisaties, om die geld af te persen. Eerder zouden de autofabrikanten Hyundai en Kia al zijn aangevallen. Principes hebben de hackers niet, want zelfs een ziekenhuis in Düsseldorf behoort tot hun slachtoffers, evenals een Amerikaanse telefooncentrale voor hulpdiensten.

Bedreigd
Het wetenschapsinstituut zegt het te betreuren dat gegevens van medewerkers openbaar worden gemaakt, maar dat dit geen reden is om op de eisen van de hackers in te gaan. Het is niet bekend of medewerkers van de NWO zijn bedreigd. Dat overkwam medewerkers van andere door DoppelPaymer getroffen organisaties wel, toen zij weigerden te betalen. De NWO is intussen druk bezig het netwerk te herstellen. Verwacht wordt dat dit enige weken in beslag zal nemen.

Deel dit artikel via: