Wetsvoorstel Bevordering digitale weerbaarheid bedrijven

Het wetsvoorstel Bevordering digitale weerbaarheid bedrijven (Wbdwb) is in internetconsultatie gegaan. Dat betekent dat nu commentaar geleverd kan worden op de nieuwe wet die de overheid gaat toestaan om bepaalde dreigingsinformatie te delen met het bedrijfsleven.
Met behulp van het commentaar van belanghebbenden wil de overheid tot een verbetering komen van de definitieve wet, die de taken en bevoegdheden van de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gaat regelen voor wat betreft de digitale weerbaarheid van bedrijven in Nederland. In grote lijnen krijgt de minister twee nieuwe taken en bevoegdheden. De eerste is de mogelijkheid om informatie te delen. Dat wil zeggen het verstrekken van generieke informatie zoals algemene dreigingsinformatie. Ook ontstaat de mogelijkheid om specifieke informatie over cyberdreigingen te delen met individuele bedrijven in Nederland.
Samenwerking stimuleren
De tweede nieuwe taak en bevoegdheid is bedoeld om samenwerking te stimuleren tussen bedrijven, maar ook samenwerking tussen andere organisaties. Deze taken en bevoegdheden zullen worden uitgevoerd door het Digital Trust Center (DTC). Dit onderdeel van het ministerie van EZK is in 2018 opgericht om ondernemend Nederland weerbaarder te maken tegen cyberdreigingen.
Bij het informeren van individuele bedrijven of andere organisaties kunnen persoonsgegevens worden verwerkt. Denk daarbij aan IP-adressen die kwetsbaar zijn en de contactgegevens van medewerkers van een bedrijf. Dit wetsvoorstel zorgt voor de wettelijke grondslag om dit te mogen uitvoeren.
Internetconsultatie
Het doel van de internetconsultatie is om breed bekend te maken dat dit voorstel tot wet er is. De reacties worden besproken en beoordeeld door het ministerie van EZK en uiteindelijk verwerkt in een definitief voorstel in het vervolgtraject. De internetconsultatie is gelijktijdig van start gegaan met de consultatie voor de aanpassing van de Wet beveiliging en informatiesystemen (Wbni). Met deze aanpassing krijgt het NCSC de grondslag om in ruimere zin dreigings- en incidentinformatie te delen met zogeheten OKTT’s (organisaties die objectief kenbaar tot taak hebben om organisaties of het publiek te informeren over dreigingen en incidenten), die als schakelorganisaties van andere aanbieders fungeren.
Lees hier het wetsvoorstel.