Wie wint dit jaar de Anti Fraude Award?

De verkiezing van de Anti Fraude Award staat weer voor de deur. Op donderdag 3 november 2022 wordt bekend gemaakt wie hem dit jaar gewonnen heeft. Dit gebeurt tijdens het Fraude Film Festival in Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam. Er is weer een groot aantal genomineerden.
Vorig jaar won Chris van Dam de Anti Fraude Award omdat hij volgens de jury met zijn enorme kennis en bestuurlijk inzicht een criticus van formaat is, die niet zwijgt als misstanden aan het licht komen. Andere winnaars waren de afgelopen jaren Paul Depla (2019), Bart de Koning (2018), Team High Tech Crime (2017), Peter Olsthoorn (2016), Transparency International (2015) en Opgelicht?! (2014).

Genomineerden
Tot de genomineerden van dit jaar behoort de Fraudehelpdesk die al sinds 2011 zoveel mogelijk wil voorkomen dat de Nederlandse bevolking slachtoffer wordt van fraude. Ook de Stichting Service Organisatie Directe Aansprakelijkheid (SODA) maakt kans op de Anti Fraude Award. Deze organisatie is de bedenker en uitvoerder van onder andere de 181 euro die betrapte winkeldieven moeten betalen aan gedupeerde winkeliers. Voor 11.000 slachtoffers werd vorig jaar 3,5 miljoen euro geïncasseerd. Genomineerd is ook de bekende misdaadverslaggever John van den Heuvel, die ondanks de risico’s continu het werk van de georganiseerde criminaliteit aan de kaak stelt. Verder behoren de Algemene Rekenkamer, het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), Pieter Lakeman, de Vereniging tegen de Kwakzalverij en het Institute For Financial Crime (IFFC) tot de genomineerden. Een volledig overzicht van alle genomineerden is te vinden op de website.

Deel dit artikel via: