Wil politie vaker wrakken optakelen voor opsporing?

De politie wil meer autowrakken optakelen om misdrijven op te lossen, meldde WNL op 23 november 2023. Kamerlid Mutluer (GroenLinks-PvdA) stelde hierover vragen aan de ministers van Justitie en Veiligheid en van Infrastructuur en Waterstaat. Die kwamen afgelopen week met antwoorden.
Minister Yeşilgöz-Zegerius zegt het eens te zijn met de operationeel coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen (LTOZ) dat het bergen van autowrakken tot aanwijzingen kan leiden voor het oplossen van geweldsdelicten, diefstallen, misdrijven of cold cases? Wel geeft de politie aan dat voertuigen meestal worden gedumpt door daders van minder ernstige misdrijven zoals diefstal. Het is niet bekend in hoeveel gevallen geborgen autowrakken in de afgelopen twee jaar bewijsmateriaal hebben opgeleverd voor strafbare feiten, wat is er met dat bewijsmateriaal is gedaan en in hoeverre heeft dit bijgedragen aan het oplossen van misdrijven.
Risico voor de scheepvaart
Mutluer vroeg zich ook af waarom deze autowrakken momenteel niet worden geborgen, of dat komt doordat de kosten te hoog zijn, hoeveel autowrakken per jaar gedumpt worden en of bij de beslissing om een autowrak te bergen door de vaarwegbeheerder (vaak Rijkswaterstaat) alleen gekeken wordt naar het risico voor de scheepvaart. Vindt de minister dat de politie aanwezig moet zijn bij schoonmaakacties van Rijkswaterstaat en moet meedenken over de manier waarop auto’s worden gelicht (verticaal of horizontaal)? En zou de minister bereid zijn om met de politie en Rijkswaterstaat in gesprek te gaan over een samenwerking en concrete afspraken willen maken over het bergen van autowrakken?
Verschillende vaarwegbeheerders hebben volgens de minister hun eigen taken en verantwoordelijkheden. De beslissing om autowrakken te bergen wordt primair genomen met het oog op de nautische veiligheid, terwijl de politie verantwoordelijk is voor opsporing en het traceren van vermiste personen.
Overleg met de politie
Rijkswaterstaat meldt autowrakken aan de politie wanneer zij deze aantreffen. Als een wrak een gevaar vormt voor de nautische veiligheid, wordt het in principe direct verwijderd. Wanneer er aanwijzingen zijn van een strafbaar feit, beoordeelt de politie per geval of actie nodig is. De berging van een autowrak vindt plaats in overleg met de politie. Overige wrakken worden periodiek geruimd, waarbij overleg met de politie kan leiden tot aanpassingen in timing of methode van berging.
Rijkswaterstaat probeert de kosten zoveel mogelijk te verhalen bij de eigenaar van de auto en benadrukt dat de kosten geen doorslaggevende rol spelen bij de beslissing om een wrak te bergen. Als de politie assistentie nodig heeft bij bergingsoperaties, kunnen zij Rijkswaterstaat of Defensie om hulp vragen, waarbij de kosten geen belemmering vormen. Rijkswaterstaat en de politie blijven met elkaar in gesprek over hun samenwerking en hoe deze verder kan worden verbeterd.