Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Alphatronics

Traka ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

HD Security

Kiwa

VVNL

Dero Security Products

Seris

RoSecure

Secusoft

ASSA ABLOY

Explicate

VEB

ADI

CDVI

Seagate

ARAS

Brivo

Optex

Paraat

Add Secure

Bydemes

Milestone

VideoGuard

20face

VAIBS

OSEC

Trigion

PG Security Systems

HID

IDIS

Ajax Systems

SOBA

Nenova

NIBHV

Nimo Dog Security

Oribi ID Solutions

BHVcertificaat.online

Alarm Meldnet

EAL

Gold-IP

Lobeco

De Beveiligingsjurist

2N

SmartSD

Regio Control Veldt

Avigilon Alta

Hanwha Vision Europe

Masset Solutions

Akuvox

Advancis

Hikvision

i-Pro

SmartCell

CSL

Top Security

Connect Security

NetworxConnect

G4S

ASIS

Securitas

Nimo Drone Security

CardAccess

JMB Groep

Crown Security Services

Sequrix

Service Centrale Nederland

Uniview

Eizo

GFT

Unii

DZ Technologies

Genetec

Bosch Security Systems

VBN

Paxton

Eagle Eye Networks

Multiwacht

Centurion

Winkeliers delen massaal foto’s winkeldieven via WhatsApp

13 juli 2019
Redactie
08:14

Uit een rondgang van de NOS onder winkeliersverenigingen blijkt dat duizenden winkeliers zijn aangesloten bij WhatsApp-groepen, waarbinnen foto’s en identiteitsbewijzen van betrapte winkeldieven worden gedeeld. Het is verboden, maar de winkeliers vinden dat ze er niet van buiten kunnen.

Door foto’s van camerabeelden en persoonsgegevens uit te wisselen proberen de winkeliers winkeldiefstal en betalingen met vals geld tegen te gaan. En het werkt, zegt Hayo Galema, die als binnenstadmanager Leeuwarden met 160 winkeliers een daarvoor bedoelde WhatsApp-groep heeft opgezet. Overlastgevers blijven weg en winkeldiefstal neemt af. Er zijn ook grotere groepen. De gebruikers prijzen de snelle communicatie die zo mogelijk is. Het is volgens hen veel effectiever dan het aangifteproces bij de politie.

Vervolging
Juridisch ligt het moeilijk, zeker sinds het van kracht worden van de AVG. Dat geldt ook voor het publiceren van diefstallen op bijvoorbeeld Facebook. Dat is volgens het OM niet strafbaar, maar kan wel leiden tot vervolging wegens smaad of belediging. Ook bij het delen van persoonsgegevens via WhatsApp riskeren de winkeliers vervolging, als blijkt dat de privacywetgeving is geschonden. De Autoriteit Persoonsgegevens benadrukt dat opsporing van criminelen voorbehouden is aan de politie. Het is echter niet duidelijk of de AVG in dit geval wordt overtreden, omdat de WhatsApp-groepen besloten zijn. Martijn Wildeboer van het CCV waarschuwt dat wel problemen kunnen ontstaan als de beelden naar buiten lekken en in de openbaarheid komen. Ook is er het risico dat onschuldige klanten voor een winkeldief worden aangezien, als de beelden niet zo duidelijk zijn. Dat weerhoud de winkeliers er niet van om door te gaan met de WhatsApp-groepen, die volgens Galema al tot verschillende aanhoudingen hebben geleid.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner