Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Network Optix

i-Pro

De Beveiligingsjurist

VVNL

Secusoft

Alphatronics

Kiwa

Add Secure

JMB Groep

NIBHV

Nimo Drone Security

Milestone

Unii

EAL

Sequrix

Traka ASSA ABLOY

DZ Technologies

VBN

SOBA

2N

CSL

Lobeco

Eizo

Nimo Dog Security

Paxton

Centurion

Akuvox

Hanwha Vision Europe

Ajax Systems

Optex

OSEC

ASIS

SmartCell

ASSA ABLOY

Seagate

VideoGuard

GFT

Avigilon Alta

ARAS

Uniview

VAIBS

Service Centrale Nederland

Bosch Security Systems

IDIS

Explicate

Paraat

HID

Trigion

Multiwacht

Alarm Meldnet

VEB

BHVcertificaat.online

Regio Control Veldt

RoSecure

Genetec

SmartSD

PG Security Systems

Advancis

G4S

Gold-IP

20face

Hikvision

Seris

NetworxConnect

Brivo

CardAccess

Bydemes

CDVI

Dero Security Products

Connect Security

Masset Solutions

Eagle Eye Networks

Crown Security Services

Nenova

Top Security

Oribi ID Solutions

SMC Alarmcentrale

ADI

HD Security

Securitas

Winkeliers en omwonenden drukken cameratoezicht erdoor

8 april 2020
Redactie
07:34

Cameratoezicht wordt door de wetgever vaak als uiterst middel beschouwd. Het mag alleen worden ingezet als veiligheid niet op andere manieren is te realiseren. Zo ook in het Drentse Nieuw-Amsterdam. Daar is de afgelopen jaren het door drugsoverlast en criminaliteit geteisterde dorpshart vernieuwd. Om terugkeer van de ellende tegen te gaan, is onder andere geavanceerd cameratoezicht ingevoerd. Maar dat ging niet zonder slag of stoot.

In oktober 2016 werd begonnen met de complete facelift van het dorpscentrum in Nieuw-Amsterdam. Dat was hard nodig, want het oude winkelhart was het toneel geworden van krakers, zwervers en drugsgebruikers. Daardoor kwam de ene na de andere winkel leeg te staan. De winkeliers die het tot dan toe hadden volgehouden, verenigden zich in de Stichting Bruisend Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Samen met de gemeente zetten zij een plan op voor een nieuw dorpscentrum. Dat moest gezelligheid en veiligheid brengen, zodat het voor mensen weer aantrekkelijk werd om er meer tijd door te brengen. De gemeente stelde 2 miljoen euro ter beschikking, zodat de renovatie van start kon.

Cameratoezicht
Om de terugkeer van overlastveroorzakers tegen te gaan, wilde de handelsvereniging Nieuw-Amsterdam-Veenoord (N.A.V.O.) cameratoezicht in het dorpscentrum. Het gemeentebestuur vond dit aanvankelijk geen goed idee. Men ging ervan uit dat de uitstraling van het nieuwe winkelhart al een voldoende positief effect zou hebben en dat cameratoezicht teveel inbreuk zou maken op de privacy van het winkelende publiek. Bas Kamst, voorzitter van de handelsvereniging, was niet blij met het besluit. Het ging in het verleden niet alleen om overlast. Het is ook gebeurd dat winkeliers met messen werden bedreigd en dat klanten werden uitgescholden. Kamst was bang dat het winkelcentrum na de renovatie opnieuw in verval zou raken.

Draagvlak
Al snel bleek tijdens bijeenkomsten met omwonenden dat het gemeentebestuur voor wat betreft cameratoezicht niet op één lijn zat met de bevolking. De aanwezigen waren unaniem voor camera’s in het dorp. Het dorpsbestuur, de ondernemers en de bewoners brachten zelfs 10.000 euro bijeen om bij te dragen aan de kosten voor het cameratoezicht. Een beter bewijs voor het draagvlak kon niet gevonden worden en zo ging uiteindelijk ook de gemeente overstag. Wel was het intussen najaar 2019 en de winkeliers wilden het liefst dat de camera’s er voor de feestdagen zouden hangen. Dat werd een uitdaging op zich. Verschillende beveiligingsbedrijven mochten met een voorstel komen. Dat van 3B Beveiligingstechniek uit het nabijgelegen Valthermond kwam als beste uit de bus.

Uitdagingen
“We hebben het werk gekregen, omdat we ons ten opzichte van andere aanbieders meer in de materie hadden verdiept. Zo konden we precies uitleggen hoe je het systeem conform de politiewet en de gemeentewet kan laten functioneren”, vertelt René Siebum van 3B Beveiligingstechniek. “Het werd echter geen eenvoudige klus. Vooral omdat je met heel veel partijen te maken hebt, die er allemaal wat van vinden. Zo zijn er zelfstandige winkeliers, maar ook veel filiaalbedrijven die zich moeten houden aan beleid vanuit het hoofdkantoor. Ook heb je natuurlijk te maken met de gemeente, maar net zo goed met de politie en het Openbaar Ministerie. Het moeilijkste is om die allemaal op één lijn te krijgen. En als dat dan gelukt is en dus op bestuurlijk niveau alle neuzen dezelfde kant op wijzen, heb je nog te maken met de technische uitdagingen.”

Techniek
“Mijn keuze viel direct op een oplossing van Dahua met programmeerbare camera’s en ‘intelligente video surveillance’”, vervolgt René Siebum. “We hebben gebruik gemaakt van geavanceerde PTZ- en vaste camera’s die wij op een 16 kanaals netwerkrecorder van Dahua hebben aangesloten. Alle apparatuur werkt met kunstmatige intelligentie en Power over Ethernet. Albert Heijn heeft op eigen kosten nog een extra camera laten aansluiten, die het achterterrein bewaakt. Zo kan men het gebied observeren, voordat de eerste medewerkers arriveren en de laatste naar huis gaan. Aanvankelijk had alleen de politie toegang tot de beelden, maar inmiddels is ook de lokale particuliere beveiligingsorganisatie RSS Security bij het project betrokken. Die kan net als de politie de beelden bekijken en een surveillancedienst sturen als dat nodig is. De opgeslagen beelden kunnen alleen door de politie worden bekeken. Vorige week hebben we nog korte evaluatie gehad met de gemeente en de handelsvereniging en iedereen is laaiend enthousiast want de overlast is significant afgenomen.”

Knowhow
3B Beveiligingstechniek heeft tijdens de realisatie van het project regelmatig kunnen terugvallen op de knowhow van fabrikant Dahua en distributeur Dero Security Products. René Siebum: “Wij maakten zelf het plan en bepaalden ook welke apparatuur nodig was, maar wij hebben de wijsheid niet in pacht. Daarom vond ik het prettig dat specialisten van Dero er ook kritisch naar hebben gekeken. Zij kwamen nog met een aantal waardevolle aanvullende adviezen, die ik weer heb kunnen gebruiken tijdens een bijeenkomst met de betrokkenen. Ook zijn ze op locatie geweest om ondersteuning te bieden bij het programmeren en afregelen van de apparatuur.” Dankzij deze extra ondersteuning hebben de partijen alle mogelijkheden uit de apparatuur en software kunnen halen die nodig zijn om de gebruikers te helpen het winkelhart van Nieuw-Amsterdam veilig en netjes te houden.

PTZ-camera’s

De meeste observaties gebeuren met de zogenoemde positioning-camera’s van Dahua. Dat zijn PTZ-camera’s die zeer snel een vooraf ingeprogrammeerde positie kunnen innemen. Gekozen is voor de PTZ1A225U-IRA-N. Dit is een populaire camera van Dahua met 2 megapixels resolutie en 25x optische zoom. Ze presteren vooral in het donker erg goed, dankzij de Starlight-functie die al bij 0,005 lux een kleurenbeeld oplevert. Als het helemaal donker is, kan dankzij de ingebouwde IR-stralers nog 150 meter ver worden gezien. Handig is ook dat deze camera’s over IVS intelligent video surveillance beschikken. Daarmee geven zij alarm als een denkbeeldige lijn wordt gepasseerd (tripwire), als iemand een zone binnenkomt (intrusion) en als voorwerpen worden achtergelaten (abandoned) of weggenomen (missing). Verder herkennen ze automatisch gezichten en kunnen ze meten hoe druk het is op bepaalde plaatsen (heatmapping). De metalen behuizing is weersbestendig (IP67) en bestand tegen vandalisme (IK10). Bij vochtig weer vindt automatische ontwaseming plaats.

 

Eyeball-camera’s

Waar geen PTZ nodig was is gebruik gemaakt van eyeball-camera’s. Ten opzichte van een vaste camera hebben die als voordeel dat ze niet makkelijk van positie zijn te veranderen, door er bijvoorbeeld met een stok tegen te slaan. Gekozen is voor de IPC-HDW3541TP-ZAS met smart motion detection. Deze biedt een resolutie van 5 megapixels en beschikt over een 1/2.7” CMOS-beeldsensor. Ook deze camera heeft IR-verlichting. Deze heeft een bereik van 40 meter. De ‘smart motion detection’ zorgt voor het reduceren van onnodig alarm, detectie van ongewone omstandigheden en digitale watermerken voor borging van de beelden. Ook deze camera is weersbestendig.

 

Verwerking van beelden

De camera’s zijn via PoE aangesloten op de NVR5216-16P-I van Dahua met zestien kanalen. Deze NVR met kunstmatige intelligentie onderscheidt personen en voertuigen, het herkennen van gezichten (24 per seconde) en alarm bij herkenning van gezochte personen.  In de database kunnen 100.000 gezichten worden opgeslagen. Alarm kan gecommuniceerd worden via een buzzer, voice prompt, e-mail, snapshot en melding naar het alarmsysteem. Ook kan alarm automatisch PTZ-camera’s activeren. Van personen is de leeftijd vast te stellen, evenals het geslacht en het al of niet dragen van een bril, baard of masker. Om privacyredenen worden in Nieuw-Amsterdam geen functies gebruikt die in strijd zijn met de AVG en de wensen van de opdrachtgevers. Bestanden worden na 28 dagen automatisch verwijderd, met uitzondering van bestanden die door de politie zijn geselecteerd voor nader onderzoek.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

SequriX

Wordt een partner