Winnaar bekend innovatieprijs Handhaving en Toezicht 2022

Het project ‘Internettoezicht op F-gassen’ van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is uitgeroepen tot winnaar van dé innovatieprijs Handhaving en Toezicht 2022. Het project ‘Cameratoezicht slachthuizen dierenwelzijn’ van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) won de publieksprijs.

Slim, vooruitstreven en veelbelovend vond de vakjury het winnende project ‘Internettoezicht op F-gassen’. De jury vindt het een mooi initiatief om de inspecteurs te ondersteunen, waardoor zij sneller en eerlijker relevante overtreders kunnen opsporen bij illegale handel in vervuilende f-gassen/koude gassen. De jury is onder de indruk van de innovatieve methode om met een machine learning-model uit duizenden advertenties handel te kunnen selecteren met de grootste kans op illegaliteit.

Massaal gestemd op publieksprijs
Naast de vakjury kon het publiek de afgelopen maand ook een stem uitbrengen. Dat werd massaal gedaan. Er werd maar liefst 1240 keer gestemd. Met een ruime meerderheid wees het publiek het project ‘Cameratoezicht slachthuizen dierenwelzijn’ van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als winnaar aan. Om aanhoudende misstanden rond dierenwelzijn aan te pakken, voert de NVWA vrijwillig cameratoezicht in bij slachthuizen. Cameratoezicht biedt de mogelijkheid te kijken naar situaties waar een dierenarts niet bij was. Het helpt ook om bij discussies een objectieve basis te hebben. Het invoeren doet NVWA samen met de sector.

De genomineerden
Dit jaar ontving de organisatie van de Verkiezingen Handhaving en Toezicht 30 aanmeldingen voor de innovatieprijs. Vijf projecten werden genomineerd voor de jury- en publieksprijs. Een hiervan was Slootview van Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard. Dit project maakt gebruik van een droneboot waarop een camera is gemonteerd. Een ander was KRA! van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De KRA is een zelflerend algoritme ter ondersteuning van het uitvoerend toezicht op financiële verslaggeving. Het derde project was de Meting Veiligheidsperceptie (MVP) van DCMR Milieudienst Rijnmond. Het gaat hier om een korte vragenlijst die bedrijven aanknopingspunten levert voor het creëren van een veiligere werkomgeving. De vierde en vijfde nominatie was voor de winnaars van de innovatieprijs en publieksprijs.

De Verkiezingen Handhaving en Toezicht
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, de Inspectieraad en beroepsvereniging VIDE organiseren tweejaarlijks de verkiezingen om innovatie in het toezichts- en handhavingsvak te stimuleren. De verkiezingen staan open voor alle domeinen waar handhaving en toezicht een rol spelen.
De prijzen werden donderdag tijdens het Toezichtfestival uitgereikt door juryvoorzitter en inspecteur-generaal bij de Inspectie van het Onderwijs, Alida Oppers. De juryprijs is een waardebon voor gratis deelname aan een van de trainingen van de CCV-academie of de Academie voor Toezicht én een podium tijdens een VIDE-bijeenkomst. De publieksprijs is een mooie wisselbeker.

Deel dit artikel via: