Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Oribi ID Solutions

Multiwacht

2N

SOBA

Nenova

Network Optix

NIBHV

Bosch Security Systems

Alarm Meldnet

Brivo

VideoGuard

VVNL

Hikvision

ASSA ABLOY

CDVI

Bydemes

Trigion

ARAS

Akuvox

Regio Control Veldt

Seris

HD Security

Unii

Distri Company

OSEC

Dero Security Products

Securitas

Hanwha Vision Europe

Secusoft

Service Centrale Nederland

Eagle Eye Networks

MOBOTIX

G4S

Synguard

Paxton

Lobeco

VEB

i-Pro

BHVcertificaat.online

Advancis

SMC Alarmcentrale

SmartSD

Ajax Systems

Top Security

ASIS

Intrasec

Crown Security Services

Connect Security

CSL

ADI

MPL

Alphatronics

Sequrix

VBN

Eizo

Teletek

Add Secure

IDIS

EAL

Seagate

Traka ASSA ABLOY

Centurion

Uniview

Paraat

Masset

VGN Group

Genetec

Gold-IP

HID

Milestone

Paralax

SmartCell

Optex

Kidde Commercial

VAIBS

Aritech

WODC: Toegevoegde waarde van sirene is beperkt

14 oktober 2021
Redactie
05:14

Binnen het geheel aan crisiscommunicatiemiddelen is de toegevoegde waarde van het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS), beter bekend als de sirene, beperkt. Dat maakt dat deze in de praktijk een beperkte toegevoegde waarde heeft, aldus onderzoek dat Cebeon in opdracht van het WODC heeft gedaan.

In de periode vanaf 2019 tot en met juni 2021 is de sirene één keer ingezet en de groep mensen die alleen met de sirene wordt bereikt, is eveneens beperkt. Daarnaast weten veel mensen niet direct wat ze moeten doen als de sirene gaat.

Sirene en NL-Alert
Op dit moment kunnen twee landelijke systemen worden ingezet in het geval van een (dreigende) ramp of crisis: de sirene en NL-Alert. Daarnaast heeft de lokale/regionale overheid nog andere crisiscommunicatiemiddelen tot haar beschikking, zoals lokale/regionale rampenzenders op radio en tv, het publieksinformatienummer 0800–1351, Crisis.nl, eigen websites, sociale media en/of geluidswagens.

Hoge drempel
De drempel om tot inzet van de sirene over te gaan, blijkt in de praktijk hoog. In veel gevallen is er bij incidenten geen sprake van een direct levensbedreigende situatie, maar van een verhoogd gezondheidsrisico. Om die reden ziet de lokale/regionale overheid de inzet van de sirene als een (te) zwaar middel om de bevolking te alarmeren. Men wil geen paniek veroorzaken en geen afbreuk doen aan de ernst van het laten afgaan van sirenes. Er ontstaat een vicieuze cirkel waarin de drempel tot inzetten van de sirene steeds hoger komt te liggen, omdat het niet wordt ingezet.

In het rapport wordt een economische kosten/baten-afweging gemaakt die kan helpen om te komen tot een beslissing over het al dan niet behouden van de sirene. In de beslissing weegt echter ook een maatschappelijke component mee: welk pakket aan crisiscommunicatiemiddelen de overheid ter beschikking wil stellen om zoveel mogelijk groepen inwoners bereiken.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

SequriX

Distri Company

Seagate

Videoguard

Artitech Kidde Commercial

Boon Edam

Suricat

Wordt een partner