Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Seagate

Oribi ID Solutions

Milestone

Seris

EAL

Ajax Systems

Hanwha Vision Europe

ASIS

CardAccess

DZ Technologies

GFT

Unii

VideoGuard

Nenova

Alarm Meldnet

Add Secure

SOBA

ARAS

CSL

NetworxConnect

Multiwacht

Akuvox

Traka ASSA ABLOY

Dero Security Products

Avigilon Alta

Masset Solutions

HD Security

Paxton

Alphatronics

VEB

Lobeco

Trigion

JMB Groep

OSEC

Nimo Dog Security

Regio Control Veldt

2N

Sequrix

Bosch Security Systems

HID

Genetec

Explicate

Uniview

Hikvision

NIBHV

Top Security

CDVI

Gold-IP

Optex

VAIBS

Securitas

G4S

Crown Security Services

Connect Security

Brivo

Centurion

20face

SmartCell

ADI

SMC Alarmcentrale

Advancis

BHVcertificaat.online

Kiwa

Nimo Drone Security

Paraat

ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

De Beveiligingsjurist

PG Security Systems

VVNL

Eizo

i-Pro

SmartSD

Secusoft

Bydemes

VBN

IDIS

Eagle Eye Networks

RoSecure

Network Optix

Worden bewakingscamera’s slimmer dan mensen?

29 november 2018
Redactie
19:46

Over straat of door een winkelcentrum surveilleren en praktisch feilloos geregistreerde winkeldieven en andere criminelen herkennen. Het lijkt science fiction, maar het Israëlische bedrijf AnyVision is er al heel ver mee. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens een klantenevenement van Bosch in Oud-Turnhout. Bosch ging recent een samenwerking aan met het bijzonder innovatieve AnyVision.

Het is nog niet zo lang geleden dat Bosch alles voor de eigen producten ook zelf ontwikkelde. Maar in dit tijdperk van connectiviteit, intelligentie en integratie is dat niet vol te houden, gaf commercieel directeur Dirk Vanhauter van Bosch Security Systems dinsdag ruiterlijk toe.
Dirk Vanhauter
Daarom wordt nu met andere fabrikanten samengewerkt aan productontwikkeling, waarbij connectiviteit, intelligentie en integratie de uitgangspunten vormen. Deze drie-eenheid vormde ook het centrale thema van de klantendag, waarbij vooral veel aandacht uitging naar slimme camera’s als onderdeel van het Internet of Things.
Er werden verbluffende voorbeelden getoond van wat tegenwoordig allemaal mogelijk is met standaard camera’s, waarop geavanceerde software wordt geïnstalleerd. Het gaat dan om beveiliging, maar zeker niet om dat alleen. Door gedrag van mensen te analyseren is veel meer mogelijk. Zo werd gedemonstreerd hoe gemeten kon worden in welke mate het publiek in een winkelcentrum interesse had voor bepaalde winkels of reclameuitingen. Het camerabeeld gaf door middel van gele stralen aan waar mensen naar kijken en via andere kleuren was te zien waar zij bleven staan of van richting veranderden.

Gezichtsherkenning onder moeilijke omstandigheden
Bijzonder indrukwekkend was de presentatie van AnyVision. Bosch beproeft de technologie van dit bedrijf sinds een paar weken in het Philips Stadion. Mensen met een stadionverbod kunnen snel worden herkend, maar de software is ook bij uitstek geschikt voor forensisch onderzoek. Tijdens een ernstig rookbomincident kostte het de politie drie weken om de daders te achterhalen. Met de software van AnyVision zou dat in enkele seconden kunnen, aldus Enrico Montagnino van dit bedrijf.
Enrico Montagnino
Bijzonder is dat de software ook onder moeilijke omstandigheden gezichten herkent. Dat komt omdat elk beeld wordt geanalyseerd, zo lang als de passant in beeld is. Op basis van al die beelden stelt de software metadata vast. Met goede camera’s kunnen zestig beelden per seconde worden geanalyseerd. De zo verkregen metadata worden vervolgens met een database vergeleken om de identiteit van de passant te kunnen vaststellen. 45 pixels zijn al voldoende om vast te stellen dat iets in het beeld een gezicht is. Ook is geen hoogwaardige beveiligingscamera nodig. De software werkt volgens Montagnino ook op een smartphone of bodycam. Behalve gezichten zijn bovendien ook objecten te herkennen, zoals wapens of rugzakken. Ten behoeve van de privacy is het mogelijk om alleen verdachte personen herkenbaar te maken. Gezichten die niet in de database voorkomen, worden automatisch geblurd. Bosch ziet enorme mogelijkheden met het systeem. Niet alleen voor beveiliging, maar ook voor winkels. Een goede klant wordt direct herkend en dus gepast bejegend. Afrekenen kan door even naar de camera te kijken!

Internet of Useful Things
Marcus Wierny hield een inleiding over het Internet of Things. Het gaat daarbij om slimme dingen die het leven makkelijker maken met als resultaat onder andere zelfrijdende auto’s. Wierny ziet een enorme toekomst weggelegd voor kunstmatige intelligentie om een ‘Internet of Useful Things’ te krijgen. Apparaten zullen hun omgeving moeten leren begrijpen. Dat geldt natuurlijk zeker al voor camera’s, die daarvoor een steeds betere beeldkwaliteit moeten zien te realiseren.
Marcus Wierny
Bosch investeert inmiddels 300 miljoen euro per jaar in ontwikkeling van video analytics. Voor beveiliging, maar ook om zelfrijdende auto’s mogelijk te maken. Het zware rekenwerk verplaatst zich steeds meer naar de cloud, waardoor gebruikers zonder al te hoge investeringen over fantastische mogelijkheden kunnen beschikken. Daarnaast krijgen camera’s steeds meer ondersteuning van andere sensoren om tot een totaal beeld van een situatie te komen. Via neurale netwerken en kunstmatige intelligentie zullen systemen ontstaan die net als mensen steeds slimmer worden door ervaring. Dit betekent volgens Wierny ook dat camera’s grondig gaan veranderen. Er wordt afgestapt van eigen besturingssystemen, die plaats maken voor een speciale versie van Android, waarvoor derden applicaties kunnen ontwikkelen.

Noviteiten
Tijdens de klantendag werden uiteraard ook noviteiten gepresenteerd. Veel nadruk lag op thermische camera’s en combinaties van thermische en optische camera’s, waardoor bij alle lichtomstandigheden duidelijke beelden van de situatie ontstaan. Ook ’s nachts en tijdens dichte mist. Indringers zijn tot op afstanden van ruim 600 meter te detecteren.
Gerard Otterspeer
Een andere interessante demonstratie had betrekking op machine learning. Een specialist toonde hoe camera’s wordt geleerd logo’s van automerken te herkennen. Bij elke waarneming werden de systemen nauwkeuriger. Op vrijwel dezelfde manier is camera’s af te leren om op bepaalde waarnemingen te reageren. Zo is de kans op nodeloze alarmering te verkleinen.
Chris Leijten
Het motto van de dag was dat apparaten op zich steeds minder betekenis krijgen. Het gaat om hun rol in het geheel. Dat wordt dan ook de koers van Bosch, die voor afnemers – zoals installateurs – nieuwe business modellen zullen vergen, waarbij het niet meer om producten gaat, maar om wat klanten met die producten kunnen doen.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

SequriX

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner