Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

VideoGuard

GFT

Hanwha Vision Europe

ARAS

Hikvision

Avigilon Alta

Bydemes

Paxton

Dero Security Products

Secusoft

BHVcertificaat.online

Advancis

DZ Technologies

i-Pro

CSL

De Beveiligingsjurist

Centurion

Alphatronics

Eizo

Oribi ID Solutions

Sequrix

IDIS

Bosch Security Systems

OSEC

SOBA

Unii

Nimo Drone Security

G4S

Network Optix

VAIBS

ASSA ABLOY

PG Security Systems

Optex

SmartCell

Alarm Meldnet

ADI

CardAccess

Add Secure

Traka ASSA ABLOY

Top Security

NIBHV

Brivo

Nimo Dog Security

Uniview

Seagate

Regio Control Veldt

Ajax Systems

Connect Security

RoSecure

CDVI

Milestone

VEB

SmartSD

2N

Gold-IP

VBN

ASIS

EAL

Akuvox

Trigion

Eagle Eye Networks

Genetec

VVNL

Lobeco

Nenova

Explicate

Kiwa

Service Centrale Nederland

SMC Alarmcentrale

NetworxConnect

Securitas

Masset Solutions

Crown Security Services

Multiwacht

HID

Seris

20face

HD Security

JMB Groep

Paraat

Zaak tegen Rotterdams recherchebureau geseponeerd

21 juni 2024
Redactie
13:17

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat het Rotterdamse recherchebureau Bezemer & Schubad niet vervolgen voor het onderzoeken van personen zonder vereiste vergunningen. Tegen het bedrijf, gespecialiseerd in onderzoeken naar grensoverschrijdend gedrag, waren meerdere aangiften gedaan.

Onder andere Kamerlid Gijs van Dijk deed aangifte, nadat in opdracht van de PvdA onderzoek naar hem was gedaan. Nadat verschillende aangiften binnen waren gekomen, deed de politie tussen maart en november 2023 uitgebreid onderzoek. Daaruit bleek inderdaad dat het bureau wel recherchewerkzaamheden verrichte, maar niet over de juiste vergunning beschikte. Deze vergunning, die op aanvraag alleen wordt uitgegeven na toetsing door het Ministerie van Justitie en Veiligheid, is nodig. Op die manier kan gecontroleerd worden of een recherchebureau zich bijvoorbeeld aan normen en regels houdt die gesteld zijn aan dit soort bedrijven. Het niet hebben van de vergunning is in strijd met artikel 2, lid 1 van de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr). Schending van die wettelijke plicht is een economisch delict, strafbaar met maximaal een half jaar cel, een taakstraf of een geldboete van de vierde categorie (22.500 euro).

Toch vergunning afgegeven
Het recherchebureau heeft na eerdere juridische procedures aangegeven te menen dat een vergunning niet nodig was voor de werkzaamheden die werden uitgevoerd. Volgens het OM had het recherchebureau echter wél een vergunning nodig en is het bureau dus strafbaar. Uit het onderzoek naar het bedrijf bleek dat het aan alle vereisten voor het verkrijgen van een vergunning voldeed en bovendien is de vergunning ook aangevraagd en na toetsing afgegeven.
Alles afwegende heeft het OM besloten de zaak te seponeren. Ten eerste omdat het bedrijf inmiddels de vergunning heeft aangevraagd en heeft gekregen (sepotcode 55). Ten tweede omdat er veel negatieve (media)aandacht voor het bedrijf kwam na de aangiften en dit het bedrijf trof (sepotcode 52). Inmiddels zijn zowel de aangevers als het recherchebureau op de hoogte gebracht van de sepotbeslissing.  

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

SequriX

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner