Zelfstandig wonen met zorg dankzij slimme sensoren

In Kaatsheuvel is de sfeervolle zorglocatie Park Vossenberg met 89 appartementen voor ouderen gerealiseerd. Mede dankzij slimme sensoren, gebaseerd op hoge resolutie MOBOTIX-camera’s, kunnen alle bewoners daar met een grote mate van vrijheid wonen, in een veilige leefomgeving.

Ook het zorgpersoneel wordt ondersteund door de slimme sensoren. Medewerkers ontvangen automatisch meldingen op een smartphone als iemand de toegekende leefcirkels verlaat of hulp nodig heeft. ‘s Nachts kunnen zij een virtuele ronde maken en zo op afstand een oogje in het zeil houden.

Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) levert ouderenzorg en ondersteuning in de regio Midden en Noordoost Brabant. Aan de rand van Kaatsheuvel heeft deze organisatie onlangs het sfeervolle Park Vossenberg gerealiseerd met 89 appartementen en een gerenoveerde monumentale kapel als ontmoetingsplek met een restaurant en bibliotheek.

Slimme domotica
Namens de opdrachtgever zijn Monique Kolmans en Giovanni van Keulen bij het project betrokken. Kolmans is manager Wonen, Welzijn en Zorg en Van Keulen is teamcoach ICT services. “Wij willen onze bewoners zoveel en zo lang mogelijk zelfstandig laten wonen in een prettige en veilige leefomgeving”, vertelt Kolmans. “Daarom zijn wij op zoek gegaan naar slimme domotica voor zowel de bewoners als het personeel. Zo’n 30 bewoners zijn afkomstig van een gesloten woonomgeving en ervaren hier nu veel meer vrijheid en regie over hun eigen leven. Een tweede belangrijke reden om slimme domotica te installeren is het ondersteunen en ontlasten van ons drukbezette zorgpersoneel.”

Oplossing: slimme sensoren monitoren leefcirkels
Zorggroep Elde Maasduinen heeft AMR ICT gevraagd om met slimme domotica drie virtuele leefcirkels te creëren, waarbinnen de bewoners zich kunnen bewegen. De eerste houdt toezicht op de veiligheid van alle bewoners binnen het appartementencomplex, de tweede op het omliggende buitenterrein en in de derde cirkel heeft een aantal bewoners onbeperkte bewegingsvrijheid. “AMR ICT heeft ons op basis van alle eisen en wensen slimme sensoren geadviseerd die gebruik maken van hoge resolutie MOBOTIX-camera’s”, zegt van Keulen. “De camerabeelden en -meldingen zijn door AMR ICT geïntegreerd met IQ Messenger en Kadex voor het verpleegoproepsysteem (VOS) met dwaaldetectie en onze brandmeldinstallatie. Verder gebruiken we voor buiten de Kompy Nano SafetyTracer voor dwaaldetectie en een spreek-/ luisterverbinding.”

“Wij hebben voor MOBOTIX gekozen na het testen van de kwaliteit en betrouwbaarheid tijdens een ‘proof-of-concept’, het 360-graden zicht, de inbegrepen audiofuncties en de ervaring die AMR ICT in de ouderenzorg heeft. Giovanni van Keulen, Teamcoach ICT services van Zorggroep Elde Maasduinen.

Veilig gevoel
”Onze slimme sensoren monitoren continu op discrete wijze of bewoners een toegekende leefcirkel verlaten, met toestemming van henzelf, of familie”, vervolgt Kolmans. “Dat geeft mensen een veilig gevoel en meer regie over de eigen leefomgeving. Dankzij de slimme sensoren hebben wij hier veel minder dwaalgedrag dan op de oude locatie. Verder kan het zorgpersoneel via de camera’s beoordelen of iemand acute hulp of zorg nodig heeft en zo nodig via de inbegrepen audiofunctie toespreken en geruststellen. Dat is vooral waardevol voor bewoners met een lichamelijke aandoening. Een ander voordeel is het feit dat de avond- en nachtdienst een virtuele ronde kan ‘lopen’ via de camera’s en een melding krijgt als iemand na een toiletbezoek niet meer terugkeert in bed. Dat bespaart veel tijd en verstoort niet meer de nachtrust van bewoners.”

Ervaringen: veilig plug & play te gebruiken en te beheren
“Een belangrijk selectiecriterium was dat onze domotica door het zorgpersoneel zelf te gebruiken en te beheren moet zijn”, zegt Kolmans. “Zij willen tijdens avond- en nachturen en in weekenden namelijk niet afhankelijk zijn van ICT-collega’s of een leverancier. Wij ervaren dat het toevoegen of tijdelijk buiten gebruik stellen van de slimme sensor echt een kwestie van ‘plug & play’ is. Ik heb maar weinig projecten meegemaakt die zo eenvoudig en zonder kinderziektes zijn opgeleverd.” De camera’s van MOBOTIX zijn tevens cyberveilig gecertificeerd en voldoen aan de GDPR, wat voor zorgorganisaties heel belangrijk is.”

Deel dit artikel via: