Zerotolerancebeleid Action houdt geen stand in rechtbank
Een medewerker die steelt wordt bij winkelketen Action op staande voet ontslagen. Dat zerotolerancebeleid kan echter ook te ver gaan, vond de rechter deze week. Een ontslag op staande voet wegens ‘diefstal’ van een plastic tasje van 3 cent werd onterecht verklaard.
De betreffende medewerker, Dennis Kossink (41), had aan het einde van de werkdag wat spullen gekocht en afgerekend en nam die mee naar huis in een draagtasje van de winkel. Dat tasje kon hij niet meer afrekenen, omdat de kassa’s inmiddels gesloten waren. Hij zou het de volgende dag betalen, maar dat vergat hij. Hij ging op vakantie en toen hij terugkwam werd hem door twee ‘hoge piefen’ te verstaan gegeven dat hij wegens diefstal niet langer welkom was.
Andere factoren
De vulploegmedewerker was vooraf geïnformeerd over het zerotolerancebeleid van Action. De rechter vond echter dat het bedrijf dit niet zomaar kan toepassen zonder ook naar andere factoren te kijken, zoals het functioneren van de werknemer, zijn persoonlijke omstandigheden en de waarde van het gestolen goed. In dit geval 3 cent. Hij veroordeelde de winkelketen tot vernietiging van het ontslag of het geven van een ontslagvergoeding. De medewerker wilde eerst terugkeren naar de winkel, maar besloot bij nader inzien toch maar voor de vergoeding te kiezen. Die werd bepaald op 7200 euro. In juni verloor de winkelketen ook al een rechtszaak tegen een caissière die haar vader had laten profiteren van de 15 procent personeelskorting. Daarbij ging het om een bedrag van 1,69 euro. De rechter oordeelde toen dat Action het niet aannemelijk kon maken dat de vrouw op de hoogte was van de kortingsregels. Bovendien had zij haar leidinggevende om toestemming gevraagd. Action verklaarde zich naar aanleiding van de laatste uitspraak te gaan beraden op eventuele aanscherpingen in de uitvoering van het beleid. Het zerotolerancebeleid staat volgens de winkelketen echter niet ter discussie.