Zes op de tien vrouwen houdt telefoon bij de hand in het donker
Een onveilig gevoel als je alleen op pad bent. Dat is helaas voor veel vrouwen de realiteit. Dat blijkt ook uit berichten op social media naar aanleiding van het horrorverhaal van Sarah Everard. Ook in Nederland lijken vrouwen zich onveiliger te voelen dan mannen.
Uit recent onderzoek* van Axis Communications blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse vrouwen (57%) de telefoon bewust bij de hand houdt als zij alleen in het donker over straat gaat. Bij de mannen ligt dit percentage opvallend lager, op slechts 21 procent. Daarnaast geeft zes op de tien Nederlanders aan zich veiliger te voelen op straat door openbare camera’s.
Geen inbreuk op privacy
Ondanks dat de privacyaspecten van openbare camera’s de afgelopen jaren veel aandacht hebben gekregen, vindt meer dan de helft (57%) van de Nederlanders camera’s in het openbaar geen inbreuk op zijn of haar privacy. 85 procent vindt zelfs dat het dragen van bodycams – een kleine draagbare camera – politieagenten en handhavers kan ondersteunen bij een betere handhaving.
Zorgwekkende cijfers
Epko van Nisselrooij, key account manager, End Customers en specialist op het gebied van ‘smart cities’ bij Axis Communications: “De cijfers over vrouwen die hun telefoon bij de hand houden als ze in het donker over straat lopen en de berichten die nu op social media verschijnen van vrouwen over de hele wereld, zijn natuurlijk erg zorgwekkend. Het onderzoek wijst erop dat vrouwen zich een stuk onveiliger voelen dan mannen en daarom een hulpmiddel als een mobieltje zo dicht mogelijk bij zich willen houden. Iets wat natuurlijk niet nodig zou moeten zijn en we heel erg serieus moeten nemen.”
Betere handhaving
Volgens Van Nisselrooij is het een goed teken dat een groot deel van de Nederlanders juist de voordelen ziet van beveiligingscamera’s: “Het inzetten van slimme camera’s en audio-oplossingen kunnen steden helpen bij een betere handhaving op plekken waar burgers zich onveilig voelen. De uitgebreide opties maken het mogelijk dat het licht bijvoorbeeld automatisch aan gaat als er een verdachte situatie wordt gedetecteerd of iets kan worden omgeroepen zodat overtreders worden afgeschrikt. Iets wat vooral vrouwen (hopelijk) een veiliger gevoel zou moeten geven.”